Doorgaan naar artikel

Robotdraaimelkstal én 24/7 weiden

Op een Australisch bedrijf maakt een volledig gerobotiseerde draaimelkstal arbeid bij het twee keer daags melken van 750 koeien nagenoeg overbodig.

De boerderij van Paul Smith ligt in Mepunga aan de Great Ocean Road in het zuidwesten van de Australische deelstaat Victoria. Hij werkt daar al meer dan 30 jaar, sinds hij op zijn vijftiende van school ging om voor zijn vader te gaan werken. Tien jaar geleden namen Paul en zijn vrouw Marsha het runnen van de boerderij over. “We melken nu zo’n 750 koeien, merendeels Holsteins, twee keer per dag op een volledig weidesysteem. De koeien produceren 8.000 liter melk, 600 kilo vet en eiwit, in een lactatie van 300 dagen.”

Dat melken gebeurde sinds 1998 in een 50 stands draaimelkstal. Melken nam veel tijd in beslag. Die draaimelkstal was op, tijd voor een nieuwe. Om de arbeidsbehoefte te verminderen, besloot Paul te investeren in een nieuw ultramodern melksysteem. “Hoewel we uitstekende werknemers hebben, is het vinden van lokale arbeiders bijna onmogelijk. De jongere generatie wil niet meer met de handen werken”, aldus Paul.

Daarom koos de veehouder voor een GEA Dairy Pro Q, een volledig gerobotiseerde roterende melkveehouderij. Die is in oktober 2022 geplaatst. Volgens GEA zijn er nu wereldwijd ongeveer 60 van deze robot-draaimelkstallen geplaatst. “Maar dit is de enige die wordt toegepast in een bedrijfsopzet met fulltime weidegang.”

Bij Smith bevolken nu 40 GEA melkrobots het plateau. Er is plek om er nog eens 10 bij te plaatsen. “Het werkt fantastisch goed en we zijn er erg blij mee”, aldus de veehouder. “We zijn overgegaan van het twee keer per dag conventioneel melken van 750 koeien naar het oppassen op een machine die het voor je doet. Bovendien krijgt ik nu alle gegevens die robottechnologie kan bieden. Deze installatie kan met gemak meer dan 200 koeien per uur melken en neemt alle arbeid en stress weg. We melken niet meer zelf, we zijn alleen de ‘oppassers’ van de nieuwe technologie.”

Paul heeft geen plannen om zijn bedrijf verder uit te breiden. In plaats daarvan wil hij zijn systeem verfijnen zodat hij meer tijd met zijn gezin kan doorbrengen.

Simpele bedrijfsopzet

De bedrijfsopzet is simpel. De koeien weiden jaarrond in één melkgroep. “Ons hoofdvoer is weidegras, het goedkoopste en beste voer. We voeren ook een rantsoen op het melkplatform, een mengsel van gemalen gerst, maïs en koolzaad plus wat mineralen.

Vanaf begin april insemineert Paul de koeien gedurende zes weken, daarna lopen er nog zes weken stieren bij. Koeien die niet drachtig raken, krijgen vanaf half november zes weken een herkansing zodat er toch wat verse koeien zijn als het gros droog gaat. Zo kan Paul jaarrond toch melk leveren.

Smith werkt met twee fulltime medewerkers. “We hebben de afgelopen zes jaar ook backpackers gebruikt om te melken, maar met de installatie van de nieuwe draaimelkstal zijn die niet meer nodig.”

De veehouder heeft niks met fokkerij. “Ik houd me helemaal niet bezig met koeiengenetica, omdat ik er heel weinig interesse in heb”, zegt Paul. “Ik heb koeien nodig met sterke voeten en benen, aangezien ze tot vijf kilometer per dag moeten lopen. Ze hebben een grote brede mond nodig om zoveel mogelijk gras naar binnen te scheppen. Dat zijn de eigenschappen waar mijn vader in geloofde en ik geloof dat ze ons voorspoed hebben gebracht. Als je een sterk chassis bouwt, gaat het voertuig lang mee. Ik vraag nu wel om meer robotklare uiers.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin