Doorgaan naar artikel

Wat is er met Kees gebeurd?

In 2013 kwam Kees van Wezel ( Roosendaal) tot de conclusie dat hij te vaak zijn koeien aan het verplegen was in plaats van ze alleen te verzorgen. De Holsteinfokkerij had hem veel productie gebracht. Maar daarvoor was ook veel input van middeltjes en arbeid nodig. Kees zag meer toekomst voor een bedrijfsopzet met meer voer van eigen land. Hij zocht naar een koe die robuuster en vruchtbaarder zou zijn. Hij besloot te gaan ProCROSS’en, te werken met een roterende driewegkruising met de melkrijkste rassen Viking Holstein, VikingRED en Montbéliarde.

10 jaar verder en hoe is het extensiveren gegaan?

De resultaten van de ProCROSS dieren waren zeer goed. In 2017 was het bedrijfsgemiddelde 12.570 kg melk met 4.08% vet en 3.55% eiwit. De ProCROSS dieren noteerden 7 punten hoger met hun LW en de TKT was 23 dagen korter. Wat vooral opviel is dat er toen nog nauwelijks uitval was bij de ProCROSS dieren.

Hoe is dat nu? Doordat Kees nog minder voer wilde aankopen werd de productie lager. Zijn 111 ProCROSS dieren produceerden het afgelopen jaar 10.667 kg melk met 4.28% vet en 3.50% eiwit. Dat ProCROSS koeien met meer gras goed presteren laten de duurzaamheidscijfers zien.

Levensduur is een speerpunt op dit bedrijf. Met minder jongvee neemt de voerefficiëntie toe. Dit geeft een beter, financieel, resultaat. In de afgelopen 3 jaar werden er 54 koeien afgevoerd. Dat is een vervangingspercentage van 18% per jaar. Een mooi cijfer. Maar het wordt nog interessanter als we zien dat er in die 3 jaren maar 1 vaars, 2 tweede-kalfs en 9 derde-kalfsdieren zijn afgevoerd. Landelijk ligt dat 3 x zo hoog. De gemiddelde leeftijd bij afvoer is daarmee 6 jaar en 8 maanden. De levensproductie bij afvoer ligt op 55.176 kg.

Een belangrijke referentie voor Kees zijn de vergelijkingscijfers met zijn boekhoudstudieclub. Daar staan de bedrijven die intensief boeren altijd bovenin de verdienlijstjes. Kees wilde zijn plek bij de besten handhaven. Minder melken per koe kan alleen uit als de kosten per kg melk naar beneden gaan. Het doel was met minder input hetzelfde inkomen houden. Minder voer aankopen en proberen goed te blijven melken.

Hij voert nu veel meer gras en koopt veel minder grondstoffen aan. “We zijn afhankelijker geworden van het weer. De kwaliteit van het gras varieert nogal eens”. Hij ziet dat zijn ProCROSS dieren ook van de 3e en 4e snee goed gezond blijven en vlot geven. Ondanks de lagere voederwaarde kan hij er toch nog goed van melken. “Deze koeien kunnen daar tegen, met Holsteins lukt dat veel minder goed”.

Het aantal koeien wat zorg behoeft is veel minder. Zijn bedrijfsmodel is op tijd aangepast. Kees boert nu met veel voldoening. Minder stress met hetzelfde inkomen.

K&L biedt sinds 1993 fokkerijconcepten aan. Onze concepten ProCROSS en VikingJersey zijn duurzamer en winstgevender. Melkveehouders zijn steeds vaker toe aan een andere koe. K&L helpt ze bij de transitie naar een winstgevende toekomst.

ProCROSS ProCROSS is een rotatiekruising met de melkrijkste rassen Viking Holstein, Montbéliarde en VikingRED. Door consequent deze drie rassen te gebruiken wordt een optimale heterosis bereikt en is inteelt verleden tijd. Dit zorgt voor veel meer vitaliteit en een hogere levensproductie. De kosten gaan omlaag en de arbeidsvreugde neemt toe.

VikingJersey De kracht van de Jersey is een uitermate efficiënte productie. Wat er niet in gaat komt er ook niet uit. Jerseys gaan langer mee en zijn zeer plezierig om mee te werken.

Bent u toe aan een toekomstbestendige koe? Wij helpen u graag verder met een op uw bedrijf onderbouwde saldoberekening.

Meer over K&L

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin