Doorgaan naar artikel

Krimp Ierse melkveestapel is van tafel

Er komt geen gedwongen krimp van de Ierse melkveestapel de komende jaren. Dat stelde landbouwminister Charlie McConalogue in een interview op RTE Morning.

De regering is volgens hem vastbesloten de nitraat-derogatie voort te zetten en stappen te zetten om de waterkwaliteit te behouden. “Er liggen voldoende opties op tafel voordat er een regeling moet worden ingevoerd om melkveehouders te compenseren voor het ruimen van koeien uit hun kuddes”, aldusMcConalogue. Beleidsadviseur Food vision dairy group dringt juist aan op een opkoopregeling. Daarmee zou de veestapel tot 2027 met ongeveer 200.000 koeien krimpen.

De opkoop is volgens de minister overbodig omdat er momenteel significante veranderingen gaande zijn op bedrijfsniveau. “De afgelopen twee jaar is het kunstmestgebruik met 30 procent verminderd. Daarnaast zien we dat veehouders snel overstappen op andere grassoorten. Daarbij blijft de grasproductie op peil, maar vermindert de uitspoeling, wat beter is vanuit het oogpunt van de waterkwaliteit. En boeren investeren in emissiearme mestverspreiders. Daarvoor krijgen ze 60% subsidie. In de vleesveehouderij verbetert met het Beef Data genomics-programma de genetica, waardoor de uitstoot van stikstof vermindert.”

McConologue verwacht ook veel heil van verdere groei van de Ierse akkerbouwsector. “Dat zal de stikstofverliezen ook verminderen.”

Dankzij de derogatie kunnen Ierse veehouders, na goedkeuring, bijna drie koeien per hectare houden tegen maximaal twee zonder derogatie.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin