Doorgaan naar artikel

Vrijwillig melken belangrijk voor familie Connor uit Australië

De familie Connor, gevestigd in Zuid-Australië, beheert twee familieboerderijen op het Fleurieu-schiereiland. Michael en Jodie Connor, samen met hun kinderen, runnen deze boerderijen met passie en toewijding. Een van hun boerderijen, gelegen in Mt. Jagged, is een nieuw gebouwde melkveehouderij met zes melkrobots, Astronaut A5.

In de video omschrijft Chelsea zichzelf als een dierenliefhebber, houdt zich bezig met het grootbrengen van kalveren en de gezondheid van de dieren. Jake, als algehele boerderijmanager, is verantwoordelijk voor het beheer van de weilanden en het vee op beide boerderijen. Hij omschrijft Lely als een bedrijf dat voor hun het complete pakket aanbiedt: het realiseren van (ABC) begrazing, het volledig voeden van de koeien en ervoor zorgen dat ze vrijwillig worden gemolken.

Sinds november 2021 melken ze op een van de bedrijven met zes melkrobots en 350 koeien. Binnen zes maanden besloten ze om in het hele bedrijf robots te gaan gebruiken en in oktober 2023 werd de tweede robotmelkerij geïnstalleerd. Dit bedrijf bestaat uit acht melkrobots met 450 koeien. Beide kuddes bestaan voor 80 procent uit Holstein en voor 20 procent uit Jersey. Daarnaast vindt er jaarrond weidegang plaats.

“De robot melkt elke keer perfect, je krijgt veel gegevens en je hoeft je koeien niet te melken, maar de grootste verandering door het systeem is de overgang van traditioneel melken naar een koe die zelf beslist wanneer ze gemolken wil worden. Het is een andere manier van boeren. Mijn passie voor de melkrobots komt echt voort uit het vrijwillig melken” zoals Jake dit beschrijft. Michael benadrukt het aspect van vrijwilligheid ook meerdere malen in de video vanuit verschillende positieve perspectieven.

Daarnaast stelt Michael zich positief in omtrent technologie. Volgens hem zal dit belangrijk zijn voor de toekomst van de melkveehouderij. Hij ontvangt regelmatig studenten op zijn bedrijf omdat, volgens hem, zij de generatie zijn die zich zullen moeten aanpassen en de technologie moeten begrijpen.

De voordelen van data en robotmelken

Jake en Michael beschrijven hoe aantrekkelijk de data-verzamelingsfuncties van de Lely Astronaut voor hen zijn. De voordelen die ze benoemen variëren van de indicatie van melkvet- en eiwitpercentages, verzameld van elke koe, tot informatie over het celgetal, voer, herkauwen, melkkwaliteit en melkhoeveelheid. Het gebruik van deze extra data, in combinatie met hun bestaande informatie, heeft de familie Connor in staat gesteld om de productie te verbeteren door hen meer controle te geven in de melkerij en het optimaliseren van het voer per koe.

Jake Connor: eigenlijk krijgen we bij elke melkbeurt een individuele koe-test

De familie Connor is een voorbeeld van hoe technologie en innovatie kunnen bijdragen aan een efficiënte en duurzame melkveehouderij. Hun inzet voor het gebruik van geavanceerde technologieën zoals de Lely A5-robots heeft hen geholpen om niet alleen de productiviteit te verhogen, maar ook het welzijn van hun dieren te verbeteren.


Bekijk de video en neem een kijkje op de melkveehouderij van de familie Connor. Meer videoreportages vind je in het YouTube-kanaal van Lely.


Als internationaal familiebedrijf in de agrisector is Lely dagelijks bezig het leven van veehouders aangenamer te maken met innovatieve oplossingen en gerichte services. Daartoe biedt het bedrijf oplossingen voor nagenoeg alle werkzaamheden in de koeienstal: van melkrobots tot verzorgingsproducten, van automatische voersystemen tot stalreinigers. En advies voor het slim inrichten van het melkveebedrijf met gebruik van managementsystemen.

Meer over Lely

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin