Doorgaan naar artikel

Veebedrijf Koepon plust de koeien in een jaar met 1.600 kilo

Veebedrijf Koepon in Feerwerd (Gr.) is in 2022 overgestapt van driemaal daags melken in de melkstal naar automatisch melken met zes Lely Astronaut A5 melkrobots. Het bedrijf is opgestart met zo’n 350 koeien en had hoge verwachtingen. Die kwamen uit, de BSK steeg in een jaar tijd van 54 naar 64.

Vanuit eigen ervaring met de Astronaut A5 op de Koepon-bedrijven in Schotland en Duitsland, zagen ze dat het mogelijk was om meer melk te produceren dan dat ze al deden met driemaal daags melken. De stal is daarna aangepast zodat de zes robots in het midden konden worden geplaatst, met centraal in het midden het strohok en de separatieruimte. De jonge melkkoeien (eerste en tweede lactatie) staan aan de ene zijde van de stal, de andere zijde wordt gebruikt voor oudere groep melkkoeien met meer dan drie lactaties. De opstart was op 8 november 2022.

Na slechts een paar maanden was er al duidelijk verbetering zichtbaar. De melkproductie steeg met bijna 1.000 kg melk op jaarbasis. Daarnaast werden de vet- en eiwit gehaltes ook beter en het celgetal daalde, zie tabel.

Na een jaar robot melken met Lely is Veebedrijf Koepon tot de conclusie gekomen dat er fors meer melk in de tank zit, namelijk zo’n 1.600 kg melk extra per koe op jaarbasis. Per robotunit wordt er momenteel gemiddeld 2.550 kg melk geproduceerd. Aan het einde van 2023 had Veebedrijf Koepon ruim 5 miljoen kg melk afgeleverd aan Royal A-ware.

Waar zit het geheim? Marcel Rijkers (bedrijfsleider Koepon): “Het is natuurlijk altijd een combinatie van factoren wat maakt dat het zo’n succes is. We kunnen nu individueel koeien melken. Er zijn vaarzen die veel melk willen geven, die vaarzen kunnen nu vaker naar de robot én we kunnen ze nu ook belonen en stimuleren met meer brok in de robot. Dit kunnen we koe-specifiek instellen. Die mogelijkheid hadden we niet in de melkstal.”

De Juno automatische voerschuif stimuleert de loop op de robot door zo’n tien keer per etmaal het voer aan te schuiven. Zelf voert het team van Koepon tweemaal per dag een PMR-rantsoen. Zo blijft het voer zo fris en smakelijk mogelijk en biedt het de koeien allemaal de kans om naar het voerhek te komen. Verder wordt er dagelijks nog zo’n 2.000 kg brok in de melkrobots gevoerd.

Het team van Koepon heeft een duidelijke taakverdeling. Er is hierdoor voldoende focus op de melkrobots én de koeien. Iedere dag zijn er twee vaste rondes waarbij er koeien gehaald worden: ’s ochtens tussen 7 en 9 uur en ’s avonds tussen 7 en half tien. Gemiddeld worden er twee koeien per robot opgehaald.

Om die tien tot 15 koeien zo efficiënt mogelijk uit te zoeken tussen zo’n 370 koeien, maken ze gebruik van Lely CowLocator. Dit systeem werkt met bakens in de stal, Smart tags om de nek van de koe en Lely Horizon. In de Horizon app zie je dan de locatie van de koe en daarom hoeft de veehouder niet meer te zoeken.

Al met al is het team van Koepon zeer tevreden met de omschakeling naar automatisch melken. Marcel Rijkers vertelt: “Het is boven verwachting goed gegaan. We ervaren minder fysieke arbeid en hebben nog meer oog voor de koeien. Daarnaast zijn de koeien rustiger en relaxter. Ze hebben de tijd om gemolken te worden, te herkauwen en te rusten. En daarnaast zijn zowel de liters als eiwit gestegen. Geweldig, toch?”

Lees op Lely’s website meer over de Astronaut A5

Als internationaal familiebedrijf in de agrisector is Lely dagelijks bezig het leven van veehouders aangenamer te maken met innovatieve oplossingen en gerichte services. Daartoe biedt het bedrijf oplossingen voor nagenoeg alle werkzaamheden in de koeienstal: van melkrobots tot verzorgingsproducten, van automatische voersystemen tot stalreinigers. En advies voor het slim inrichten van het melkveebedrijf met gebruik van managementsystemen.

Meer over Lely

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin