Doorgaan naar artikel

Melkveehouders in VS massaal over op vleesveesperma

Amerikaanse melkveehouders hebben in 2023 23,3 miljoen rietjes gebruikt. Opvallend is de sterke toename van vleesveesperma.

Amerikaanse melkveehouders gebruikten in 2023 8,4 miljoen doses gesekst sperma en 7 miljoen doses regulier sperma van melkveerassen. Daarmee is gesekst sperma goed voor 54 % van alle inseminaties met sperma van melkveerassen. Daarnaast gebruikten ze 7,9 miljoen rietjes met vleesveesperma. Dat blijkt uit cijfers van de koepelorganisatie NAAB

De inzet van gesekst sperma nam in 2023 fractioneel toe. Die van vleesveesperma groeide fors, met ruim 1 miljoen rieten of 15%. Daarmee zijn de melkveehouders veruit de grootste afnemers van vleesstierensperma in de VS. Ze zijn goed voor 84% van die markt. Zoogkoeienhouders (cattle ranchers) namen in 2023 slechts 1,5 miljoen doses vleesstierensperma af, 600.000 minder dan een jaar eerder.

De inzet van vleesveesperma op melkveebedrijven wordt aangejaagd door de hoge prijs van kruislingskalveren. Die brengen nu ruim 850 euro op, neer dan het drievoudige van Holsteinkalveren voor de mesterij.

De grote inzet van vleesrassen leidt tot krapte aan melkvaarzen in de VS. Die brengen nu rond 2.500 euro per stuk op. Ook daalt de uitstoot van slachtkoeien door gebrek aan vervangsters.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin