Doorgaan naar artikel

Amerikaanse zuivelaars zien kwark als groeimarkt

Amerikanen dronken in 2023 gemiddeld 60 liter melk. Dat is 47% minder dan in 1975 terwijl de melkproductie verdubbelde. Zuivelaars zoeken afzetkansen in kwark en chemicaliën.

De consumptie van verse melk is in 50 jaar bijna gehalveerd in de VS, blijkt uit cijfers van het ministerie van Landbouw (USDA). Ze is nog krap 60 liter per hoofd van de bevolking. Ondanks die krimp in afzet groeide de productie. Ze is nu met 102,7 miljoen ton per jaar nagenoeg het dubbele van die in 1975. Toegenomen export, maar ook het leveren van melkcomponenten in een groeiend aantal gemaksproducten, van pastamixen tot snoep en kant-en-klare desserts ving het wegvalen van de verse melk markt op.

Om de afzet van melkproductie in de VS hoog te houden, zet de zuivelindustrie nu in op het populair maken van andere zuivelproducten die nieuw zijn voor de Amerikaanse consumenten . Ze verkent ook andere industrieën dan de voedingsindustrie. Het Center for Dairy Research (CDR) van de Universiteit van Wisconsin heeft daarvoor recent initiatieven aangekondigd.

Enthousiasme opbouwen voor nieuwe kaas

Het CDR ondersteunt de grootschalige introductie van kwark (‘Quark’) in de VS en is ervan overtuigd dat er veel vraag zou kunnen zijn naar dit type kaas. Die zijn in Europa erg populair maar in de VS vrijwel onbekend.

“Uiteindelijk moet er kennis overgebracht worden”, stelt CDR-kaastechnoloog Dean Sommer. Quark moet volgens hem ook door meer bedrijven op de markt worden gebracht. CDR ondersteunt zuivelaars bij het ontwikkelen van kwarkkazen.

Om een levendige Amerikaanse kaasmarkt te ondersteunen, blijven de CDR en andere organisaties het Wisconsin Master Cheesemaker-programma ondersteunen. Dat loopt al sinds 1997. “Het is de enige in zijn soort in de VS en blijft de industrie vooruit helpen met behoud van tradities”, aldus Sommer. Elk jaar studeren meer dan 100 cursisten af in dit programma en het aantal leerlingen groeit.

Nieuwe toepassingen voor ‘afval’-melkcomponenten

Het CDR heeft als enige organisatie in de voedingsindustrie dit jaar een ‘Build to Scale’ (B2S)-subsidie ontvangen van het Amerikaanse ministerie van Handel. Die subsidie moet “uitvinders, ondernemers en bedrijven ondersteunen die methoden ontwikkelen om zuivelbijproducten, zoals permeaat en zure wei, te gebruiken en om te zetten in producten met een hogere waarde”, zoals nieuwe voedselingrediënten, bioplastics, ‘groene’ chemicaliën en organische zuren. De zuivelbijproducten zoals wei worden in de VS nu nog veelal geloosd of afgezet in varkensvoer. De subsidie bedraagt 1,1 miljoen euro en is door 25 partnerorganisaties verdubbeld.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin