Doorgaan naar artikel

Belgische zuivelsector wil vooruit, maar hoe?

De zuivelsector in België wil voortgang maken, ondanks belemmeringen als kleine marges en een onduidelijk politiek speelveld. Een consistent langetermijnbeleid is volgens de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ) nodig om de troeven van een lokale, duurzame zuivelproductie te maximaliseren.

De sector behaalde in 2022 een omzet van €7 miljard, goed voor 9% van de totale voedingsindustrie, ondanks een krimpende marge van 1,03%. In 2023 bleven de investeringen hoog, met een toename van 4% naar €190 miljoen. De melkaanvoer steeg met 1,5% naar 4,4 miljard liter, terwijl de invoer van rauwe melk afnam.

Het aantal melkkoeien nam met 2,7% toe tot 540.843. De lokale voedselvoorziening, werkgelegenheid (6.080 banen), en een positieve handelsbalans van €539 miljoen benadrukken het economisch belang. Politici moeten het juiste kader scheppen om het potentieel van de sector volledig te benutten. In 2023 importeerde België voor €4,95 miljard aan zuivel en exporteerde het voor €5,49 miljard. Nederland is het belangrijkste exportland.

Lees meer op de website van Boerderij over het langetermijnbeleid voor de Belgische zuivelsector.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin