De melkveehouderij verandert. Grondgebondenheid, mestafzet, diergezondheid, arbeidsvreugde, bedrijfswinst. Het zijn allemaal factoren die zwaar wegen en soms leiden tot stilstand in de keuzes die een boer maakt. Toch zijn er steeds vaker veehouders die inzien dat de toekomst om een andere koe vraagt. Meer ruwvoer van eigen land, minder arbeid per koe en meer winst zijn de verwachtingen die aan de omschakeling naar ProCROSS gesteld worden.
Twee bedrijven, Beltman en Kemper, toonden ondernemerschap. Beltman in 2019 en Kemper in 2024. Wat waren hun verwachtingen en zijn die uitgekomen?
Richard en Stef Beltman (Broekland, Ov)
“In 2019 hadden we eigenlijk geen aanleiding om met ProCROSS te beginnen. We draaiden mooi mee met het gemiddelde” zegt vader Richard. Hij had ook wel wat bedenkingen om te veranderen naar een ander type koe. Zoon Stef zag echter de mogelijkheden van heterosis. Hij was overtuigd dat dit de gezondheid en weerbaarheid van de koeien zou verbeteren. Daarnaast werden de Holsteins te groot en te scherp. De toenemende inteelt is daarvan de oorzaak. Met ProCROSS koeien zou het mogelijk moeten zijn om nog beter te presteren.
Richard zag de eerste vaarzen aan de melk komen en dacht: gaan deze dikzakken melk geven? Inmiddels weet hij beter. De productie is flink gestegen, uiteraard zijn ze harder gaan voeren. Maar de vaarzen konden dat goed aan.
De zaken werden serieus aangepakt. Alle dieren werden of met Montbéliarde of met VikingRED geïnsemineerd. Inmiddels zijn de eerste dieren 3e kalfs. Van de 60 vaarzen die er afkalfden zijn er slechts 2 afgevoerd. Dit geeft aan dat de keuze om over te stappen een juiste was. De verwachtingen om gezondere koeien met meer weerstand te krijgen zijn uitgekomen. Ze kunnen de gestegen productie moeiteloos aan.
Edwin Kemper (Holten, Ov)
Ervaringen met inkruisen heeft Edwin Kemper al. Op zoek naar een robuuste en bespierdere koe experimenteerde hij met Fleckvieh. Hij melkt nu nog 25 Fleckvieh kruislingen De eerste kruisingen brachten een zwaardere koe, maar van teveel dieren bleef de productie achter. Wel raakte hij overtuigd van de kracht van heterosis. Zijn kruislingen hebben minder last van blauwtong.
Doorkruisen met Fleckvieh gaf teveel verschil in productie met zijn nog altijd aanwezige Holsteins. Zijn fokkerij organisatie adviseerde haar te trekken en een massale inzet van genomic stieren. Edwin zag de kosten en de complexiteit van zijn fokkerij toenemen zonder dat hij enthousiast werd van de dieren die aan de melk kwamen.
Hij bezocht een aantal ProCROSS bedrijven en zag dat die koppels veel uniformer waren. Bij deze bedrijven zag hij verschillende productieniveaus. En hij zag dat in elk systeem de dieren gezonder waren met meer bespiering en weerstand. De uitvalspercentages lagen overal veel lager dan gemiddeld.
Edwin kiest nu voor ProCROSS omdat het simpele systeem hem aanspreekt. Vorige week is hij begonnen met insemineren. Hij heeft 2 Montbéliarde stieren en 2 VikingRED stieren gekocht. Veel koeien gaan onder BBL en de pinken onder Angus. De paringen maakt Hein Blikman (fokkerij-specialist K&L)gratis voor hem. Hiermee zijn de fokkerijkosten laag.
Edwin verwacht:
– minder werk per koe
– koeien met meer weerstand
– simpel paringssysteem
– minder uitval
– minder jongvee en dus meer melkkoeien
Met de ervaringen van zijn collega ProCROSS veehouders gaat hij vol enthousiasme aan de slag.