Doorgaan naar artikel

Zuivelproductie China heeft wereldwijd impact

China schudt wereld de zuivelmarkt op door zijn zelfvoorzieningsgraad flink te verhogen. De Chinese overheid startte in 2018 een ambitieus plan voor de ontwikkeling van grootschalige melkveehouderijen. Doel was verhoging van de melkproductie in zeven jaar met ruim 10 miljard kilo.

Dit doel werd al in 2023 bereikt en de zelfvoorzieningsgraad steeg van 70% naar 85%. De Chinese import van vollemelkpoeder daalde vervolgens van gemiddeld 670.000 ton per jaar naar 430.000 ton in 2023. Rabobank voorspelt een lichte stijging naar 460.000 ton in 2024 en een stabilisatie van de import op 500.000 ton in 2025. Rabobank ziet kansen in de groeiende Chinese melkveesector voor bedrijven in diergezondheid, genetica, voeding, mestmanagement en melkmachines.

Ook Algerije, na China de grootste importeur van vollemelkpoeder, wil zijn zelfvoorzieningsgraad verhogen. Het land heeft een plan aangekondigd voor een investering van $3,5 miljard in een agrarisch complex voor de productie van voer, melk en vlees. Dit is inclusief een productielocatie voor 200.000 ton melkpoeder per jaar. Hoewel dit complex pas over enkele jaren operationeel zal zijn, kan het de wereldzuivelmarkt dan aanzienlijk beïnvloeden. China’s zelfvoorziening is een voorbeeld voor landen als Algerije om hun afhankelijkheid van zuivelimport te verminderen.

Lees meer op de website van Boerderij over de impact van China op de wereldwijde zuivelmarkt.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin