
Nabuurs groeide de afgelopen 2,5 jaar gestaag door van 140 naar 190 melkkoeien. Hij melkt nog in de oude stal. De gewenste melkrobots konden tijdens de stalbouw financieel nog niet uit en nu gooit de lage melkprijs weer roet in het eten.
Vof Nabuurs zette in 2013 een ligboxenstal met capaciteit voor 240 melkkoeien, maar melkt nog steeds in de oude stal. In een al afgeschreven 2×7 uit 1985.

Emiel (31) en Jeroen (23) Nabuurs zitten met hun ouders Mari (62) en Mientje (60) in maatschap in Sint Hubert (N.-Br.). Ze hebben 190 melkkoeien, 145 stuks jongvee en 65 hectare land. In 2013 lieten is een stal met 180 ligboxen en strohok voor 60 melkkoeien gebouwd.

Nabuurs groeide de afgelopen 2,5 jaar gestaag door van 140 naar 190 melkkoeien. Hij melkt nog in de oude stal. De gewenste melkrobots konden tijdens de stalbouw financieel nog niet uit en nu gooit de lage melkprijs weer roet in het eten.

De gemiddelde melkproductie steeg van 8.900 naar 9.550 kg en de conditie van de koeien is sterk verbeterd. Ook het celgetal is gezakt en zit nu tussen de 150 en 200. Nabuurs mikt op een celgetal dat structureel onder de 150 zit.

Hier is het open stalkarakter nog eens goed te zien. De achterkant van de stal is open.

De koeien worden in een 30 jaar oude 2×7-melkstal gemolken. Dit staldeel doet tegenwoordig dienst als wachtruimte. De 2×7 melkstal is goedkoop – want al afgeschreven – maar ook arbeidsintenstief melken. Met twee mensen is de arbeidstijd 5,5 uur per dag.

Nabuurs heeft geen spijt dat de melkrobots er nog niet zijn. Het moet financieel ook uitkunnen. Nabuurs wil nog wel een aparte opstartgroep voor de jongere dieren maken. Die groep staat nu te lang in de wachtruimte.

Om het celgetal verder naar beneden te krijgen, legt Nabuurs nog meer accent op het voorbehandelen/sprayen in de melkstal.

Doordat gerekend was op melkobots, komt een aantal dingen nu niet ideaal uit. Dit strohok – dat een kwart van de stal beslaat – ligt het verst af van de oude melkstal. Dat werkt niet optimaal. Daarnaast is een staldeel alvast voor separatie ingericht. Ligboxen passen nu beter.

Dit jaar is er ook een nieuwe, grotere melktank met capaciteit van 32.000 liter geplaatst. Die staat nu nog tegen de oude stal aan, maar zal verhuizen als de melkrobots er zijn.

De koeien liggen in diepstrooiselboxen. De mest wordt gescheiden en een loonwerker zorgt ervoor dat de dikke fractie op voorraad wordt ‘gezet’. Nabuurs kuilt dat vervolgens in. Het diepstrooisel bevalt de veehouder overigens goed. Dikke hakken zijn er niet meer.

Een mestrobot houdt de dichte, emissiearme vloer schoon. In het begin ging dat – vooral in de zomer als mest bij veel wind in de stal snel droogde – wat stroef. Ook omdat er geen sproeier op de robot zit.

Daarom installeerde Nabuurs later een sproei-installatie boven de vloer. De mestrobot wordt nu voldoende ontlast. Bijkomend voordeel is dat het systeem de koeien extra frisheid geeft op hete zomerdagen.

Nabuurs vindt de voeraanschuifrobot in de stal een uitkomst. Het stalritme is beter en de robot laat het nooit afweten. Er ook veel minder restvoer; de koeien reageren direct op het piepje.

De voeraanschuifrobot is zelfstandig en dus zijn er waarschuwingsbordjes.

Nabuurs installeerde later ook nog deze Ketoprotectbox voor koeien die 0 tot 50 dagen in de lactatie zitten. Het is een aanvullend diervoedersysteem dat slepende melkziekte moet voorkomen.

Een andere aanpassing: één kant van de voergang is gecoat. De andere kant volgt in de loop van 2016.

Nabuurs koos voor nieuw hekwerk om de koeien de voergang te laten oversteken als ze van en naar het strohok (links) lopen. In de oude situatie werkte de veehouder met kortere hekken waardoor het nog wel eens chaotisch werd. Ook is de vloer hier extra opgeruwd.

Nabuurs werd en wordt niet blij van de voerbuis, een verplichting om voor de IDS-subsidie in aanmerking te komen. De oudere koeien krijgen last van de nek, terwijl de vaarzen er juist onderdoor gaan. Ook kan Nabuurs nu geen dieren vastzetten..

Op het dak liggen 252 zonnepanelen, goed voor 22.000 kilowatt per jaar. Nabuurs verbruikt in totaal 60.000 kilowatt. Een ruime verdubbeling van het aantal panelen dus nog nodig om energieneutraal te kunnen zijn. Maar dat is voorlopig iets voor de langere termijn.

In de oude stal heeft Nabuurs de boxen ook met diepstrooisel gevuld. Dat betekende dat hij een aanpassing moest doen. Er moest een balk bovenop komen waardoor de ‘instap’ nu relatief hoog is. Maar voor de koeien is dat prima te doen, zoals deze foto bewijst.
