Doorgaan naar artikel

Van Leeuwen Dairy Groep maakt doorstart

Image

De Van Leeuwen Dairy group is afgelopen week onder curatele gezet. Met een sale & lease back- overeenkomst wil ze daar uit geraken.

De Van Leeuwen Dairy group, Nieuw Zeelands grootste melkveebedrijf, verkoopt 14 bedrijven met in totaal 6.350 hectare aan de New Zealand Rural Land Company (NZRLC). Die betaalt daar ongeveer 68 miljoen euro voor. De NZRLC verleast deze 14 bedrijven voor krap 3,5 miljoen euro per jaar weer aan de Van Leeuwen Dairy group. De lease loopt 11 jaar, de Van Leeuwen Dairy Group kan deze twee keer met 12 jaar verlengen.

Een van de voorwaarden van de sale & lease back-overeenkomst is dat de curatele waaronder de Van Leeuwen Dairy Group afgelopen week is geplaatst, beëindigd wordt. Daarvoor moet de Van Leeuwen Dairy Group eerst nieuwe afspraken maken met Calibre Partners. Ook moeten de aandeelhouders van de Rural Land Company akkoord gaan met de aankoop van de melkveebedrijven. Aandeelhouder Allied Farmers Limited, dat 50% in handen heeft van het bedrijf, juicht de aankoop toe.

De melkveehouderijen worden geleased aan de Van Leeuwen Group via drie nieuwe bedrijven; 3 boerderijen vallen straks onder Sustainable Grass Dairy Limited, 5 worden geleased aan Performance Dairy Limited en 6 aan Performance Livestock Limited.

De Rural Land Company zegt vier maanden onderzoek te hebben gedaan naar de 14 melkveebedrijven. Het kwam tot de conclusie dat het om een aantrekkelijke aankoop gaat. De verkoop moet 1 juni plaatsvinden. De Rural Land Company wil zich in toenemende mate richten op het verwerven van zuivelbedrijven.

Beheer
WP Admin