Doorgaan naar artikel

Imago zit afzet tarwegistconcentraat dwars

Afbeelding

Vijftien procent van de melkveebedrijven met meer dan 100 koeien voert tarwegistconcentraat (TGC). Dit percentage groeit nauwelijks.

Dit blijkt uit een onderzoek van studenten van HAS Kennistransfer en Bedrijfsopleidingen in opdracht van Bonda. Het gebruik van TGC heeft geen vlucht genomen omdat de introductie niet goed verlopen is. Veel veehouders zijn afgeschrikt door de problemen die enkele bedrijven ondervonden als gevolg van overmatig  gebruik en matige begeleiding.

Met de toenemende vraag naar voeders wil Bonda met goed advies TGC weer onder de aandacht van melkveehouders brengen. Bedrijven groeien en worden meer afhankelijk van de aankoop van voeders. TGC wordt geleverd voor 65 tot 75 procent van de voederwaardeprijs, wat het een aantrekkelijke eiwitbron maakt. De aanschaf van een opslagtank is met de huidige voerprijzen voor een bedrijf van 100 koeien in anderhalf jaar terug te verdienen. Ook past TGC in de nieuwe rantsoenaanpakken als Gemengd Voeren 2.0 en compact voeren. Daarbij ligt meer nadruk op het plakkerige element in rantsoenen om zo de voeropname van koeien te verhogen. Vochtige voeders waarbij TGC gecombineerd wordt met andere producten zijn inmiddels wel meer in trek.

Bonda-directeur Marcel Lipsch ziet een duidelijke groeimarkt voor bijvoorbeeld Proti+. Daar wordt wekelijks 2.500 ton van verkocht, dit kan uitgebouwd worden naar 3.000 tot 4.000 ton.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin