
Mestverwerking centraal in nieuwe stal (2) - Foto: Ronald Hissink
Het veebedrijf van Breukink wordt verplaatst vanwege Ruimte voor de Rivier. Boerderij volgt de stalbouw. Dit is deel twee: de boxdekken en de wachtruimte.

De stalbouw van de 0+6+0-stal verloopt volgens schema. Medio november werd er hard gewerkt aan de boxdekken en de wachtruimte van de stal, met capaciteit voor 238 melk- en kalfkoeien. Het wisselvallige weer had weinig invloed op de bouw.

Een foto van eerder op de dag, gezien vanaf de achterkant van de stal. De boxdekken worden in het cement geplaatst. De bouwers deden 30 tot 50 boxen per dag en werkten van voor naar achteren. De blauwe onderdelen zijn van het Aeromix-systeem.

Het werk gaat vlot snel. Hier zijn de bouwers al bijna halverwege met het leggen van de dichte, emissiearme W5-vloer. Links is het ligboxengedeelte te zien.

Een fraai overzicht van de dichte W5-vloer met giergoot in het midden. Alle mest wordt straks met touwschuiven weggeschoven naar de mestafstort en vervolgens verwerkt door een mestscheider. De vloer heeft een hellingsgraad van 3 à 4%.

Een overzicht van de kelder onder een van de twee voergangen. Deze kelder werd pas na het ligboxengedeelte dichtgemaakt.

Deze blauwe H-elementen – elk met eigen luchtslang – vormen de basis van het Aeromix-systeem van Bos Eco Systems. Alle vloeistoffen worden in de kelders met behulp van luchtbellen aeroob (met zuurstof) gehouden.

Er zijn in totaal negen compartimenten met een totale mestcapaciteit van 6.000 kuub. Breukink kan de onafhankelijke compartimenten in deze afstortput leeg laten lopen om mest uit te rijden. Deze blauwe schuiven sluiten de compartimenten af.

Dit is de 2×15 90 gradenmelkstal in wording. De deuropening is de doorgang naar de kelder onder de melkstal. Hier worden straks onder meer de waterpomp en vacuümpomp geplaatst; alles wat lawaai maakt.

Dit is de ruimte onder de melkstal. De blauwe tank is de warmtewisselaar.

De ruimte tussen deze twee muren is de wachtruimte. Die heeft capaciteit voor 200 koeien. Ook komt er een automatisch opdrijfhek mét mestschuif.

Hier is goed te zien dat de wachtruimte oploopt. De hellingsgraad is 5%. Onder de vloer zit een regenwateropslag van 150 kuub. Dat water wordt gebruikt voor het uitwendig schoonmaken van alle installaties. Het voordeel: geen kalkaanslag.

De opvangput aan het eind van de wachtruimte. De put heeft 40 kuub capaciteit. Met regenwater en reinigingswater van de melkstal kan Breukink de looppaden en de wachtruimte snel schoonmaken. De dikke buizen zijn goed voor 6 kuub water per minuut.

Dit is de plek waar straks een van de twee strohokken komt te staan. Links van de muur bevindt zich de wachtruimte voor de 2×15-melkstal.

Dit is de plek waar de grote meterkast straks komt te staan in de stal.

Op het erf zijn twee van deze bronbemalingspompen geplaatst. Dat heeft Breukink voor de zekerheid gedaan, omdat de bronwaterstanden soms wat grillig zijn. Als de rivier de IJssel snel opkomt, kan hij ingrijpen.

De loods krijgt intussen voorzichtig vorm. Hier is duidelijk te zien dat die loods uit verschillende compartimenten gaat bestaan: werkplaats, machineberging, hooi- en stroberging, plek waar mest wordt gescheiden en opgeslagen, voerkeuken en spoelplaats.

Het fundament van het woonhuis is inmiddels ook gelegd.