Doorgaan naar artikel

Henk Bles van Bles Dairies zoekt mede-eigenaar melkveebedrijf

Foto: Anne van der Woude

Foto: Anne van der Woude

Ondernemer Henk Bles, eigenaar van Bles Dairies, zoekt een mede-eigenaar voor zijn melkveebedrijf in het Friese Broek. Bij makelaar Schelhaas staat het bedrijf aangeboden voor deelneming of overname. De eigenaar staat open voor diverse vormen van (deel)verkoop, participatie of inbreng, zo luidt de advertentie.

Het is niet zo dat er een bordje ‘te koop’ in de tuin staat, licht Henk Bles desgevraagd toe. De bedrijfsleider die het bedrijf runt stopt ermee, omdat hij meer flexibiliteit wil hebben met zijn gezin. Dat leidde tot de vraag hoe verder?

“Ik kan op zoek gaan naar een nieuwe bedrijfsleider. Maar ik denk dat het voor de continuïteit van het bedrijf beter is om te zoeken naar een mede-eigenaar”, zegt Bles.

Zelf is hij de eigenaar, maar niet degene die boert. Een bedrijfsleider heeft het bedrijf altijd gerund. Bles is een bekende ondernemer in de melkveehouderij via Bles Dairies, een internationaal opererend bedrijf met een adviestak en een handelstak in onder andere fokvee en genetica (Semex).

Bedrijf helpen groeien

Het melkveebedrijf beslaat twee locaties en telt op dit moment 200 stuks melkvee, 125 stuks jongvee en 127 hectare grond. Zowel qua stalcapaciteit als qua milieuvergunning is er ruimte om te groeien naar 300 stuks melkvee, aldus Bles. Ook liggen er NB-vergunningen op het bedrijf en ligt het eerste stikstofgevoelige Natura 2000-gebied op zo’n 15 kilometer afstand.

Bles zoekt iemand die bijvoorbeeld op zijn eigen locatie niet verder kan groeien, of graag een bedrijf zou willen overnemen. Op termijn zou de mede-eigenaar het melkveebedrijf in Broek in zijn geheel kunnen overnemen.

Op die manier wil Bles degene die in het bedrijf komt perspectief bieden richting de toekomst, legt hij uit. Daarnaast wil hij zelf als mede-eigenaar de komende jaren het bedrijf graag helpen groeien binnen de mogelijkheden die er zijn.

Melkveebedrijf staat los van Bles Dairies

“We zitten hier in een prachtig mooi gebied. Hier zit wel potentie. We zitten niet dicht tegen een stikstofgevoelig gebied aan, dus daar zijn geen belemmeringen van. De NB-vergunning is op en top in orde, in de milieuvergunning is nog ruimte en de stalcapaciteit is er al”, zo vertelt hij.

Het melkveebedrijf staat verder los van de onderneming Bles Dairies, waar niets in verandert. Wel maakt Bles Dairies gebruik van de faciliteiten op het bedrijf, worden er Semex-stieren gebruikt en komen onder andere fokstudieclubs, buitenlandse gasten, overheden en relaties veel bij het bedrijf over de vloer.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin