
Een hoger vet- en eiwitgehalte in de melk, hoe bereik je dat? Veehouder Kees Kolen in Wijster bereikt dat door al 25 jaar voederbieten aan zijn melkvee te voeren. Die bieten in het rantsoen bevallen goed.

Familie Kolen melkt 100 koeien en houdt 60 stuks jongvee op 38,5 hectare grond, waarvan 35 hectare gras en 3,5 hectare voederbieten. Vroeger van het ras Kyros, de laatste jaren van het ras Rialto.
Foto:
Ronald Hissink

Op 14 september heeft Kolen al een klein gedeelte van de voederbieten laten rooien door de loonwerker. “Ik kan dan al op tijd beginnen met aanvulling van het winterrantsoen met voederbieten”, zegt Kees Kolen (49).

Het rooien van de voederbieten gebeurt met een Grimme-rooimachine, die de loonwerker ook gebruikt voor het rooien van suikerbieten. De bieten zijn half april gezaaid.

Detail van de voederbieten in de rooier. Het grootste deel van de bieten wordt begin november gerooid. De bieten zo lang mogelijk laten doorgroeien, verhoogt de opbrengst per hectare.

Detail van de voederbieten in de rooier. Het grootste deel van de bieten wordt begin november gerooid. De bieten zo lang mogelijk laten doorgroeien, verhoogt de opbrengst per hectare.

Het lossen van de voederbieten in een kipper. Het is belangrijk om de voederbieten niet te veel te beschadigen. Dat komt de houdbaarheid ten goede.

Kolen slaat de voederbieten op in een sleufsilo. Als de volledige oogst is geweest, dekt hij de hele partij af met autobanden met daarover heen plastic met een luchtlaag tussen de bieten en het plastic.

Het lossen van de voederbieten in een kipper. Het is belangrijk om de voederbieten niet te veel te beschadigen. Dat komt de houdbaarheid ten goede.

Daarna laadt Kolen de voederbieten in een voer/snijbak, waarin de bieten worden gesneden. Dit is een bak uit Belgiё, speciaal ontworpen voor het voeren van voederbieten, wat in Belgiё nog veel meer gebeurt dan in Nederland.

Het melkvee van Kolen staat jaarrond op stal. Het uitdoseren van de bieten aan het voerhek gebeurt twee keer daags.

De koeien nemen de smakelijke voederbieten goed op. Kolen voert circa 18 kilo voederbieten per koe per dag.

Het winterbasisrantsoen bestaat uit kuilgras, mais en voederbieten. Het zomer basisrantsoen bestaat uit vers gras (stalvoedering) en 12 kilo mais per koe per dag.

De voederbieten leveren extra energie, de voederwaarde is met 1.100 VEM ongeveer 100 VEM hoger dan mais.

De koeien van Kolen produceren gemiddeld 8.500 liter melk met 4,80 procent vet en 3,80 procent eiwit. “Voordat we bieten voerden, waren de gehaltes aanzienlijk lager, die lagen toen op 4,25 procent vet en 3,45 procent eiwit.”

Kolen voert voederbieten vanaf half september tot eind april. “Doordat de bieten extra energie leveren, zie ik geen koeien met slepende melkziekte”, zegt de Drentse melkveehouder.