Doorgaan naar artikel

​Feedbeet onmisbaar in het bouwplan!

De populaire KWS Feedbeet kent belangrijke voordelen ten opzichte van de traditionele voederbiet. De teelt en oogst ervan is vergelijkbaar met die van de suikerbiet en vraagt daardoor geen speciale machines. Daarnaast is KWS Feedbeet dankzij haar hoge drogestofopbrengst duidelijk in het voordeel ten opzichte van de traditionele rassen. Dit resulteert in een aanzienlijke economische waarde, waarmee KWS Feedbeet een perfecte toevoeging is in uw bouwplan!

De populaire KWS Feedbeet kent belangrijke voordelen ten opzichte van de traditionele voederbiet. De teelt en oogst ervan is vergelijkbaar met die van de suikerbiet en vraagt daardoor geen speciale machines. Daarnaast is KWS Feedbeet dankzij haar hoge drogestofopbrengst duidelijk in het voordeel ten opzichte van de traditionele rassen. Dit resulteert in een aanzienlijke economische waarde, waarmee KWS Feedbeet een perfecte toevoeging is in uw bouwplan!

Hoge economische waarde

Sterk fluctuerende grondstof- en krachtvoerprijzen waren in 2023 aan de orde van de dag. Hoe de prijzen zich in 2024 verder zullen ontwikkelen is nog onduidelijk. Wat we echter wel weten is dat u met de teelt van gewassen op eigen land een hogere mate van economische onafhankelijk en zekerheid kunt creëren.

Voederbieten vertegenwoordigen een zeer hoge economische waarde binnen een bedrijf. Met een kostprijs die 60% lager ligt dan de voederwaardeprijs, scoren voederbieten uitermate goed ten opzichte van perspulp, waar de aankoopprijs slechts 10% lager ligt dan de voederwaardeprijs. Het is dus zeker de moeite waard om de meerwaarde van voederbieten op bedrijfsniveau uit te rekenen.

Voederbieten hebben een hoge productiecapaciteit en vormen een smakelijk, kwalitatief hoogwaardig ruwvoeder. Ook is de voederbiet het goedkoopste ruwvoeder in VEM per hectare en zorgt ze voor een betere mineralenbenutting op het melkveebedrijf. Tot slot maakt de hoge energie-inhoud de voederbiet uitermate geschikt voor hoogproductief melkvee.

Foto's: KWS

Voederbiet in het teeltplan

Hoewel de oogst en de bewaring van voederbieten met het oog op arbeid nog wel iets meer aandacht vragen in vergelijking met perspulp, is de economische opbrengst dermate hoog dat de voederbiet zeker niet mag ontbreken in het teeltplan. Bovendien heeft men de afgelopen jaren zowel op het gebied van rasontwikkeling als mechanisatie flinke stappen gemaakt, waardoor bijvoorbeeld de KWS Feedbeet tegenwoordig gemakkelijk geoogst kan worden en na de oogst jaarrond bewaard en vervoederd kan worden.

Voordelen van voederbieten (Feedbeet) op het melkveebedrijf:
· Zeer economische vrucht: hoge opbrengst, wat een positief effect heeft op het bedrijfsrendement.
· Vrij droogtetolerant
· Erkend als derde teelt (teeltrotatie)
· Vet ondersteunend ++
· Eiwit ondersteunend +
· Melk ondersteunend +
· Extra ruwvoeropname (smakelijkheid rantsoen)
· Energierijk product wat resulteert in krachtvoerbesparing
· Energie komt geleidelijk beschikbaar

Hoe kiest u het juiste ras?

Opbrengst vormt zonder meer een belangrijke factor bij de rassenkeuze. Bij bieten speelt zowel de verse opbrengst als de drogestofopbrengst een rol. Worden de bieten geteeld voor de verkoop, dan wordt er gestreefd naar een hoge verse opbrengst. Vaak betreffen dit oranje of rode bieten. Worden de bieten echter geteeld om deze zelf te vervoederen, dan is het streefdoel om een zo hoog mogelijke drogestofopbrengst per hectare te behalen.

Waar ook in laatstgenoemde situatie jarenlang de vertrouwde rode voederbiet geteeld werd, zien we nu een opmars in het telen van Feedbeet. De Feedbeet heeft een hoger drogestofgehalte, is wit van kleur en is uitermate geschikt om te rooien met de hedendaagse bietenrooiers. Dit alles maakt Feedbeet aantrekkelijk om te telen én een zeer geschikt en smakelijk rantsoen voor uw melkvee.

Binnen het FeedBeet assortiment kenmerkt Laurena KWS zich door haar dubbele resistentie tegen zowel rhizoctonia als rhizomanie. Daarnaast zien we in de onderzoeksresultaten van Wageningen University & Research dat Pierina KWS het hoogste scoort van alle onderzochte rassen op het gebied van drogestofopbrengst.

Bekijk hier het Rassenbulletin Voederbieten 2024 van Wageningen University & Research.

Lees meer over de oogst en bewaring van voederbieten met daarbij extra aandacht voor de Feedbeet.

Al meer dan 160 jaar veredelt KWS gewassen waaronder maïs, in de gematigde klimaatzones. Maïs is wereldwijd het meest geteelde gewas en heeft een belangrijke positie in het productassortiment van KWS.

KWS Benelux is als onafhankelijk kweekbedrijf marktleider in de Benelux in maïszaden.

De doelstelling is om iedere maïsteler te voorzien van toegevoegde waarde op het landbouwbedrijf in de vorm van goede, op het bedrijf passende, maïsrassen en een professionele teeltbegeleiding. Met trots, passie en de ervaring die is opgedaan in de landbouwpraktijk werken de medewerkers van KWS Benelux dagelijks aan het behalen van deze doelstelling.

KWS hanteert in de Benelux al meer dan 20 jaar een duidelijke visie die volledig conform is aan de goede landbouwpraktijk. Deze visie is gebaseerd op duurzaamheid, vertrouwen en degelijkheid. KWS streeft, op basis van een uitgebreid veredelingsprogramma, naar het hoogst haalbare saldo voor de teelt van voedermaïs.

Meer over KWS

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin