
Corné Timmermans in Oostelbeers teelt 35 hectare mais op hoge, lichte zandgrond. In zijn regio viel er extreem weinig neerslag. Met twee haspels beregent hij nu dag en nacht. Het volledige areaal is al minstens een keer beregend, hij is nu begonnen aan de tweede beurt.

Corné Timmermans (44, hier met zoon Cris (16)) melkt in Oostelbeers (N.-Br.) 150 koeien. Hij teelt 35 hectare mais in de regio, die momenteel tot de droogste gebieden van Nederland behoort. Het volledige areaal is al minimaal één keer beregend; nu is de ondernemer begonnen aan de tweede beurt.

Binnen Nederland is het droog, maar met een neerslagtekort van 230 millimeter (bron: KNMI, 16 juli) behoort de regio tussen Oostelbeers en de Belgische grens tot de droogste streken van het land.

Timmermans trekt de haspel met de trekker uit op het perceel van 9 hectare. De maisplanten staan nu manshoog en buigen gewoon mee, ze lijden er niets onder. Over een paar weken breken de stengels wel af, als de trekker passeert. “Links en rechts komt de pluim er in op andere percelen”, zegt Timmermans.

Deze haspel is pas een jaar oud en heeft 550 meter slang (125 millimeter). Timmermans houdt de beregeningstechniek graag jong; dat houdt het betrouwbaar en voorkomt onverwachte kosten voor onderhoud. Vanaf de dam kan hij de haspel direct uittrekken.

Dat kan niet overal, getuige de paden en banen verderop in het perceel. De ondernemer is het gewend. Timmermans: “Gras telen is hier lastig vanwege de droogtegevoelige grond. Daarom teel ik liever mais. In acht van de tien jaar moet ik die ook beregenen.

Inmiddels staat het kanon op het einde van het 500 meter lange perceel, en is Timmermans bij de haspel gearriveerd. De trekker staat op cultuurwielen, handig bij het uittrekken van de haspel door de mais.

Timmermans sluit de haspel aan op de ondergrondse leiding. Deze loopt rechtstreeks naar de beregeningsput, op een andere plek in het negen hectare grote perceel. Een elektrische pomp voorziet de haspel van de benodigde druk.

De intreksnelheid is traploos instelbaar op de computer. Mechanisch kan Timmermans nog uit vier versnellingen kiezen.

Timmermans stelt de haspel in op gevoel en ervaring, niet op kuubs per uur. Ook voor- en naberegenen stelt hij in, zodat de kopakkers voldoende water krijgen.

De computer geeft vervolgens de verwachte einddatum en tijd weer. Zo weet Timmermans wanneer deze weer verzet kan worden. Eventueel past hij de intreksnelheid aan, zodat de eindtijd gunstig uitkomt.

Zoon Cris heeft intussen de andere haspel al verzet. Timmermans beregent continu met twee haspels. Het verzetten kost gemiddeld een uur per keer en moet meestal twee keer gebeuren. Zo is de veehouder zonder storingen alleen al vier uur per dag aan de beregening kwijt.

De kopakker-sproeier wordt bijgesteld zodat deze het naastgelegen fietspad niet raakt.

Het kanon regent 80 meter breed, met iets overlap in de banen. De pompset gebruikt 10 liter diesel per uur, daarnaast beregent de ondernemer nog elektrisch. Alles bij elkaar kost 24 uur beregen met twee haspels 400 tot 500 euro aan brandstof en stroom plus de kosten voor arbeid en machines.

Corne: “Bedenk daarbij dat een week beregenen ‘niets’ is. Je bent al snel een langere periode bezig. Soms wordt het wel gezien als overdreven, maar het is op deze grond echt nodig. We doen het gezien de kosten natuurlijk niet zomaar.”