Doorgaan naar artikel

Russen willen eigendom van Oekraïense boerderijen overnemen

Plaatsvervangend bedrijfsleider in gevangenschap en bedreigd met ‘meewerken of sterven!’

Toen de Russische president Poetin aankondigde dat hij vier Oekraïense regio’s annexeerde, trokken Russische troepen snel naar de melkveehouderij Dnipro Ltd waar Andrii Pastushenko de scepter zwaait. Het bedrijf heeft 1.500 hectare bouwland, waarvan 500 hectare geïrrigeerd. Er zijn 350 Holsteins aan de melk en er lopen 400 stuks jongvee.

De 39-jarige Andrii is directeur van de boerderij en weet dat hij niet naar het bedrijf kan terugkeren voordat de Russen zijn verdreven. “Ze kwamen naar de boerderij en dwongen mijn plaatsvervangend manager om alles aan hen over te dragen”, zegt Andrii. “Ze hielden haar vijftien dagen gevangen en ondervroegen haar voortdurend over het bedrijf, de boeren en mij. Ze bedreigden haar, het was ofwel meewerken of gedood worden!”

Dnipro Ltd ligt slechts 20 kilometer ten zuiden van de stad Cherson en er verbleven voor de annexatie al Russische soldaten. In die tijd stalen ze de melk van zijn koeien en slachtten ze dieren om op de barbecue te leggen. “Destijds verbleven ze op het erf. Nu blijven ze er vandaan”, aldus Andrii. “Ze zijn te bang omdat we veel werknemers hebben. De kans is groot dat een van hen de posities doorstuurt naar het Oekraïense leger en dat ze zullen worden aangevallen.”

Andrii is een voormalig universitair docent Duits. In 2008 kochten een paar Duitse investeerders de boerderij uit een faillissement en hij fungeerde als hun tolk. Een paar maanden later werd hij de directeur van de boerderij.

Andrii voegt toe: “De Russen willen dat het eigendom van ons bedrijf aan hen wordt geregistreerd. Ze willen ook dat het blijft opereren. Dat laatste kan ook, bijna alle werknemers zijn nog op de boerderij en aan het werk. Ook zijn alle dieren er nog. ”De opgesloten manager is uiteindelijk uit gevangenschap gekomen. Ze is ongedeerd, maar ze moest de Russische nationaliteit aannemen en ze mag het gebied niet meer verlaten.

De communicatie met het personeel van de boerderij gaat nu moeilijk, merkt Andrii. Ze hebben alleen standaard mobiele telefoons bij zich. “Het is te gevaarlijk om daar nu een smartphone te gebruiken.”

Andrii is momenteel in West-Oekraïne en kan niet terug naar de boerderij. “Ik word daar direct gearresteerd.”

Volgens de directeur is de eigenaar van de boerderij niet verbaasd over het Russische gedrag. “Acht jaar geleden werden na de annexatie van de Krim boerderijen op dezelfde wijze overgenomen.“

Zelfs met deze tegenslag moet het werk doorgaan, schetst Andrii. “We hebben meer dan 300 hectare tarwe gezaaid, maar het graan is nog te nat om te dorsen. De koeien worden nog gemolken en de melk wordt verkocht.”

Hij blijft vol goede moed. “Ik ben er vast van overtuigd dat Oekraïense troepen Cherson spoedig zullen bevrijden. Wat er na de bevrijding overblijft, is moeilijk in te schatten.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin