
Melkveebedrijf Hennipman is de afgelopen jaren flink gegroeid. Nu is er een uitbreiding van de ligboxenstal en er zijn 3 nieuwe melkrobots in bedrijf.
Elbert en Jannie Hennipman in Westbroek (U.) bouwden in 2014 een stal met alleen maar ligboxen en bleven in de oude stal melken. Nu is er een uitbreiding met 3 melkrobots. Vrijdag 15 maart is er open dag.

Elbert (36) en Jannie (36) Hennipman hebben in maatschap een melkveebedrijf in Westbroek (U.): Hoeve Heizigt. De maatschap heeft 170 melkkoeien, 60 stuks jongvee (grotendeels uitbesteed) en 80 hectare land in gebruik. Bijzonder is dat het bedrijf oorspronkelijk niet van het stel is. Het bedrijf was eerst van Kees en Annie Wijnen die nu in het dorp Westbroek wonen. Elbert werkte al vanaf 1992 bij het echtpaar en kwam in 2003 bij hen in de maatschap. In 2009 volgde Jannie. Elbert werd de opvolger van Kees en Annie Wijnen die zelf geen opvolger hadden. Samen met Jannie heeft Elbert het indertijd kleine melkveebedrijf stap voor stap opgebouwd.

Dat is hier goed te zien. Het bedrijf is in etappes gegroeid. 15 jaar geleden waren er nog 30 tot 35 melkkoeien en was de jaarmelkproductie 200.000 kg. Hennipman kon groeien met veel hulp van familie en vrienden én het gebruik van tweedehands materiaal. Voorbeelden daarvan zijn de jongveestal en loods uit 2012 (boven woonhuis). Pas in 2014 bouwde Hennipman voor het eerst nieuw (ligboxenstal boven). Eind vorig jaar werd die stal aan de voorkant verlengd. Links is overigens de oude ligboxenstal te zien.

Hennipman werd ook geraakt door de fosfaatperikelen. De nieuwe ligboxenstal uit 2014 – met capaciteit voor 140 melkkoeien – stond op de peildatum van 2 juli 2015 nog lang niet vol. Er waren toen 90 stuks melkvee. Bovendien was het bedrijf niet grondgebonden waardoor Hennipman met 8,3% generiek gekort werd.

Hennipman schuift het voer aan. Ondanks alle problemen rond fosfaat staat de grote ligboxenstal nu toch voor 90% vol. De veehouder heeft dan ook fosfaatrechten gekocht. Dat kon uit doordat het bedrijf al jaren goed draait.

De ruim opgezette ligboxenstal uit 2014 is een perfect voorbeeld van de bedrijfsvoering van Hennipman: efficiënt, praktisch en geen overdreven tierelantijntjes. Bedrijfsgroei met oog voor de portemonnee. Hennipman bouwde een pure ligboxenstal à €2.183 per koeplaats. Zonder melkstal of separatie. Dát gebeurde allemaal nog in de oude stal. De koeien werden zodoende tussen 2014 en eind 2018 in een tweedehands 2×10 zij-aan-zij gemolken. Daarvoor moesten de dieren 30 meter lopen, terwijl Hennipman elke dag 6 uur moest melken. Verre van ideaal, maar financieel gezien de beste oplossing.

Na die arbeidsintensieve en kostenbesparende jaren volgde eind 2018 de beloning. Toen liet Hennipman de ligboxenstal uit 2014 met 20 meter verlengen. Daardoor zijn er 3 Lely A5-melkrobots, 45 ligboxen, een separatieruimte, een zandhok en een tanklokaal bijgekomen. Op papier is ook al een vierde melkrobot ingetekend.

Hier is aan het dak goed te zien dat de stal verlengd is. Het nieuwe dak is – in tegenstelling tot het oudere deel – geïsoleerd. Dat moet vooral in de zomer voor meer koecomfort zorgen, denkt Hennipman. Zo is het klimaat bij de melkrobots bovendien het meest optimaal.

Een overzicht van de 3 Lely A5-melkrobots. De keuze voor melkrobots lag redelijk voor de hand. Zowel Elbert (zelfstandig bouwkundig teken- en adviesbureau, 2,5 dag) als Jannie (UMC Utrecht, 3 dagen) werkt buiten de deur. Bovendien zijn zzp’ers in de Randstad duur. De lonen liggen hoog en er is veel concurrentie. Melkers zijn moeilijk te vinden.

Hennipman begon op 27 november met robotmelken en is tot nu toe erg tevreden. Hij zit op bijna 3,2 melkingen per dag. Bovendien is de rust in de stal enorm toegenomen, merkt hij.

In de stal liggen gewone roosters – emissiearm bouwen was in 2014 niet nodig omdat Hennipman weidegang toepast -, maar bij de melkrobots ligt er geprofileerd rubber op verdiepte roosters.Zo kunnen de koeien vlot draaien. Het rubber zorgt voor extra grip en het verbetert de klauwgezondheid.

Een koe loopt na het melken terug de stal in. De route gaat via een 3-wegselectiepoort. De andere twee opties zijn de separatieruimte en het zandhok. Beide hokken bevinden zich net als de robots voorin de stal. Hennipman wilde graag automatische selectie zodat hij zelf niet meer achter de koeien aan hoeft.

Dit is de separatieruimte. Er zijn 4 ligboxen, de koeien lopen op een gewone roostervloer. Hier vindt het klauwbekappen en insemineren plaats.

En dit is het zandhok aan de andere zijkant van de melkrobots. Hier is plek voor 4 zorgkoeien. Hennipman koos voor zand zodat de dieren makkelijker kunnen opstaan. Zand geeft grip. De droge koeien en de afkalvende dieren zijn in de oude stal gehuisvest.

Het tanklokaal bevindt zich ook in het nieuwe, verlengde deel van de ligboxenstal. De melktank is overgeheveld vanuit de oude stal en heeft capaciteit voor 16.500 liter melk.

Het grote voordeel hiervan: Hennipman hoeft niet meer te speuren en kan rustig in de richting van de koe lopen. In de tussentijd kan hij de andere dieren op z’n gemak nog eens controleren.

De koeien liggen in diepstrooisel; een mix van kalk, stro en water.

In de stal zijn drie doorsteken. In het midden is de doorgang zeer ruim. De stal is sowieso ruim opgezet. Achter het voerhek is de mestgang 4,6 meter breed, tussen de boxen is dat 4 meter. De ligboxen meten 2,75 bij 1,18 meter.

De waterbakken hangen opvallend laag. Hennipman wil dat de koeien het water zo makkelijk mogelijk kunnen opnemen.

Om de gehaltes te verhogen, voert Hennipman cacaoboondoppen (restafval). Daarnaast voert hij onder meer bierbostel.

De jongveestal die maar voor een klein deel volstaat, omdat bijna alle dieren bij een opfokker staan.
Familie Hennipman houdt vrijdag 15 maart van 10.00 tot 16.00 uur een open dag. Adres: Kerkdijk 85 in Westbroek. Dan is ook de Lely-mestrobot – die in deze reportage nog miste – present.