Doorgaan naar artikel

Pakistaans bedrijf groeit van 300 naar 500 koeien.

Pakistan is ondanks een grote veestapel toch een zuivel importerend land. BKF Dairy is een hoogproductief melkveebedrijf dat daarom kansen ziet voor groei.

RKB Dairy melkt nu 300 koeien. Er zijn vergevorderde plannen om dat snel uit te breiden naar 500. Het bedrijf ligt in Punjab, de op één na grootste provincie van Pakistan. Sinds twee jaar werkt Ibrar Ali daar als manager. Daarvoor was hij senior dierenarts op een grote melkveehouderij. Ibrar Ali: “Momenteel melken we 300 Australische, Amerikaanse en Nederlandse koeien. We importeren er nog eens 200 uit Australië om onze productie te verhogen.”

Op RKB Dairy produceert de kudde op meer dan het dubbele niveau van het landelijk gemiddelde dankzij betere genetica en kennis. Ibrar Ali: “We melken drie keer per dag in een moderne 2×20 rapid exit melkstal. Een nieuwe stal die in aanbouw is, gaat plaats bieden aan de extra koeien die we aankopen. De gemiddelde opbrengst van onze veestapel is met 34 liter per koe per dag in de winter redelijk goed. Dat zakt in de zomer door de hitte een paar liter naar zo’n 29 tot 30 liter per koe.”

De koeien van RKB Dairy staan ​​het hele jaar door binnen. De zomerhitte drukt de bevruchtingsresultaten aanzienlijk. “De vruchtbaarheid is een zorg voor zuivelbedrijven in Pakistan”, stelt Ibrar Ali. “Omdat de temperatuur in de zomermaanden meestal boven de 40°C blijft, voeren we normaal gesproken alle inseminaties uit van september tot maart, de periode met de meest gematigde temperaturen.” Ibrar Ali werkt alleen met ki, er zijn geen dekstieren op het bedrijf.

De koeien zijn ingedeeld in drie groepen, afhankelijk van hun productie en krijgen per groep een ander rantsoen met de voermengwagen. Vier medewerkers verzorgen de koeien onder regie van Ibrar Ali. De melk wordt verkocht aan Nestlé Foods.

Ibrar Ali is gefocust op uitbreiding van het bedrijf, maar houdt daarbij wel de sterke stijgingen van de voerkosten in de gaten.

Toegang tot goede genetica tegen een betaalbare prijs is een probleem voor veel van de kleinere melkveebedrijven in Pakistan. RKB Dairy begon juist met een goede basis door geïmporteerd vee en genetica uit de toonaangevende landen te gebruiken.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin