Doorgaan naar artikel

Moderne melkveehouderij neemt het over op de historische Faeröer

Het melken van koeien op een eiland brengt zijn eigen unieke logistieke uitdagingen met zich mee. Voor melkveehouders op de Faeröer is nieuwe technologie daarom toonaangevend.

Een van de melkveebedrijven op de Faeröer die zijn productie in de loop der jaren heeft gemoderniseerd, is eigendom van Roi en Nils Absalonsen en Esmar Sorensen. Het bedrijf is gevestigd in Vioareioi in het noorden van de eilandengroep. Melkveehouderij is al honderden jaren een traditionele tak op dit bedrijf, maar zoals Roi uitlegt zijn de laatste jaren grote veranderingen doorgevoerd. “We melken 120 koeien die gemiddeld 32 liter per dag opleveren met 4,2% vet en 3,45% eiwit”, zegt Roi. “We verkopen onze melk aan MBM, de enige zuivelverwerker op de Faeröer. Onze huidige prijs melkprijs ligt rond de zeven Deense kronen ofwel 94 eurocent per liter.”

In 1980 bouwde Roi’s opa een nieuwe stal. Roi’s oom en zakenpartner Nils nam de boerderij in 1987 over en bleef koeien melken. Na Nils toetreden tot het bedrijf besloot het trio zwaar te investeren en bouwden ze in 2019 een nieuwe stal voor 120 melkkoeien. Dat was echter niet de enige investering, er moest extra quotum worden gekocht om het aantal koeien te vergroten. “Nils, Esmar en ik maakten eerst de plannen om in 2013 uit te breiden. Er was toen 212.000 kilo quotum dus kochten we datzelfde jaar er 320.000 kilo bij. Na een aankoop in 2019 kunnen we nu in totaal 1,3 miljoen kilo per jaar leveren.”

Het bedrijf heeft ongeveer 60 hectare grond in eigendom en de ondernemers slagen erin om elk jaar nog eens vijf hectare te kopen of te huren. “ Onze koeien staan ​​het hele jaar binnen, maar het jongvee graast in de zomer van juni tot september buiten.” De koeien worden gemiddeld 2,8 keer per dag gemolken via twee DeLaval VMS300-robots met 60 koeien per robot.

Het gros van de koeien is een Holstein Friesian, en er zijn ook enkele Noorse roodkoeien. Alle koeien worden via dhz-ki geïnsemineerd, de verdeling van het afkalven is jaarrond redelijk vlak verdeeld.

De Faeröer hebben een vrij mild klimaat met zachte winters. Dan daalt de temperatuur slechts tot een graad of drie boven nu. De zomerdagen zijn meestal bewolkt met temperaturen die nooit echt boven de 15 graden Celsius komen. Er komt veel zware regen voor, het eiland telt 210 regen- of sneeuwdagen per jaar.

Vee jaarrond op stal

Met dit in gedachten hebben melkveehouders de neiging om hun koeien het hele jaar binnen te houden om schade aan het land door vertrapping van de veelal natte zode te voorkomen. De ondernemers werken met zomerstalvoedering. In de winter wordt het kuilvoer gevoerd via een robotvoersysteem. “We voeren de koeien met het Noorse TKS-robotsysteem. De robot is ingesteld om de koeien acht tot tien keer per dag te voeren. Ze krijgen naast gras en kuilvoer ook bierbostel van de plaatselijke brouwerij en krachtvoer.”

Afzet van uitstootvee aan een slachterij is op de Faeröer niet mogelijk, er is daar geen slachthuis. “Dat moeten we dus zelf regelen”, stelt Roi. “We slachten zelf de oudere koeien en via thuisverkoop zetten we het vlees rechtstreeks aan de consument af. Het is een vervelende klus, maar het moet gebeuren.”

Roi en zijn zakenpartners hebben als doel om hun melkproductie uit te breiden en daarbij nieuwe technologie nauwlettend in de gaten te houden. “We hebben zwaar geïnvesteerd om de arbeid in de nieuwe stal te verminderen met de melkrobots en het robotvoersysteem. Op dit moment hebben we nog vee in een stal op een andere locatie, dus in de toekomst willen we op deze locatie uitbreiden zodat we al het vee onder één dak kunnen huisvesten.”

Dit zijn de Faeröer

 

De Faeröer is een eilandengroep in de noordelijke Atlantische Oceaan in de driehoek Schotland-Noorwegen-IJsland. De archipel is een autonoom onderdeel van het Koninkrijk Denemarken. Het behoort niet bij de Europese Unie.

Op de Faeröer wonen ongeveer 54.000 mensen op 1.400 vierkante kilometer. De eilandengroep is, met uitzondering van kaas, bijna zelfvoorzienend in zuivel. De melkproductie is de afgelopen tien jaar met 10% gestegen, terwijl het aantal bedrijven met melkvee bijna halveerde. In 2012 produceerden de 1.138 koeien op 28 bedrijven 6,8 miljoen kilo melk. In 2021 produceerden 1.147 koeien op 16 bedrijven 7,5 miljoen kilo. De gemiddelde productie steeg van 6.000 kilo per koe in 2012 naar 6.600 kilo in 2021.

 

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin