Doorgaan naar artikel

‘Ik houd de koeien ’s nachts makkelijk aan het vreten’

Foto's Ernie Buts partner

Foto's Ernie Buts

Jan van Dorp runt samen met zijn broer Jeroen en hun vader Jan sr. een bedrijf met 200 melkkoeien in Alphen aan den Rijn. Ze zijn erg te spreken over de arbeidsbesparing die de automatische voeraanschuiver oplevert, bovenop alle verbeteringen bij de productie van de koeien.

 

​Jan sr. startte in 1994 op deze plek gestart met 50 koeien en schakelde over naar een biologische bedrijfsvoering. Kringloop en dierenwelzijn staan centraal in de bedrijfsvoering die de familie van Dorp hanteert. Op het bedrijf wordt nu biologische A2 melk geproduceerd en groene energie opgewerkt door middel van een biogas installatie en zonnepanelen.

Met de bouw van een nieuwe 0+6+0 stal in 2010 besloten de veehouders het melken te automatiseren. “Destijds zijn we met twee melkrobots gestart en geleidelijk zijn we verder gegroeid naar 200 koeien met drie melkrobots. De stal is mooi vol nu”, vertelt Jan tevreden. Het rollend jaar gemiddelde is 8.600 kg per koe per jaar met 4,22% vet en 3,45% eiwit.

Sinds 2021 wordt hier het voer dag en nacht aangeschoven door de Lely Juno. Dagelijks om 08.00 uur zorgen de veehouders voor een vers gemengd rantsoen aan het voerhek. “Vanaf 10 uur start de Juno met zijn eerste ronde. Vanaf dat moment schuift de robot om het uur het voer bij de melkkoeien aan”, vertelt Jan. Op basis van de hoeveelheid ruwvoer op een bepaalde plek corrigeert de Juno automatisch de optimale afstand tot het voerhek. Hierdoor is het voer altijd binnen bereik van de koeien, ook wanneer het ruwvoer niet gelijkmatig verdeeld is.

Ranglage koeien komen beter tot hun recht

Met name het arbeidsgemak en de constante beschikbaarheid van voer waren voor de veehouder belangrijke redenen om te kiezen voor een aanschuifrobot. “Eerder schoven we het voer zelf 4 tot 5 keer per dag aan en deden we de laatste ronde om 22.00 of 23.00 uur in de avond”, vertelt Jan. “Dan lag er in de nacht niet altijd voldoende voer meer voor het hek. De Juno gaat dag en nacht door, dit is een groot voordeel”, stelt de jonge veehouder. “Naast dat het me overdag zo’n 5 keer voerschuiven scheelt, zijn de koeien ook ’s nachts actief aan het eten. De constante beschikbaarheid van voer stimuleert extra beweging bij de koeien. Hierdoor heb je ook in de nacht een constante loop op de robot.”

“Alles bij elkaar opgeteld verdien je de Juno snel terug.”

Door vaker het voer aan te schuiven wordt de voeropname verhoogt ziet de veehouder. “Er is minder concurrentie aan het hek waardoor de ranglage koeien beter tot hun recht komen”, merkt de veehouder. “Je ziet dat veel meer koeien blijven liggen wanneer er wordt gevoerd, dit is een goed teken. Ze weten dat ze het voer later ook kunnen ophalen.”

Automatisch voer aanschuiven betaalt zich terug

Het aanschuiven van het voer kost geen uren werk op een dag, toch moet je er altijd rekening mee houden geeft de veehouder aan. “Dat we deze dagelijkse klus niet meer hoeven te doen levert ons arbeidsgemak op”, geeft Jan aan en maakt een snelle berekening: “Hiermee besparen we zo’n 4 tot 5 keer 10 minuten per dag en dit is al snel 45 minuten per dag. Dan kun je stellen dat de Juno twee jaar in vreemde arbeid kost. En dan heb je alle bijkomende voordelen nog niet eens meegeteld”, merkt hij op. “Er komt nu geen trekker meer aan te pas waardoor we ook op diesel en onderhoud besparen. Bovendien zien we dat de droge stof opname per koe stijgt. Het voer wordt nu 12 keer per dag aangeschoven en de koeien hebben dag en nacht beschikking tot vers voer”, geeft de veehouder aan.

Lees meer over de ervaringen van de familie Van Dorp met de Lely Juno.

Als internationaal familiebedrijf in de agrisector is Lely dagelijks bezig het leven van veehouders aangenamer te maken met innovatieve oplossingen en gerichte services. Daartoe biedt het bedrijf oplossingen voor nagenoeg alle werkzaamheden in de koeienstal: van melkrobots tot verzorgingsproducten, van automatische voersystemen tot stalreinigers. En advies voor het slim inrichten van het melkveebedrijf met gebruik van managementsystemen.

Meer over Lely
Beheer
WP Admin