Doorgaan naar artikel

‘Biogasinstallatie is hongeriger dan de koeien’

Yoghurtproductie en biogas gaan prima samen op het Noord-Ierse landgoed Clandeboye Estate. Dat is een van de laatste en grootste particuliere landgoederen in Noord-Ierland. Het landgoed telt ruim 800 hectare landbouwgrond en bos. Een deel ervan is verpacht.

Clandeboye Estate houdt melkkoeien op 50 hectare grasland en voedergewassen en 7 hectare wilde bloemenweide. Mark Logan (63) runt het bedrijf met 70 Holstein- en 30 Jerseykoeien. Hij stuurt drie medewerkers aan. De koeien gaan twee keer daags door een 2×8 Boumatic melkstal die nu 20 jaar oud is. De Holsteins produceren gemiddeld 10.005 liter per koe per jaar met 4,28% vet en 3,35% eiwit. De Jerseys zitten op 7.236 liter met 5,39% vet en 3,95% eiwit. De melk wordt sinds 2007 volledig verwerkt tot een assortiment yoghurts die onder eigen merk in alle supermarkten in Ierland en Noord-Ierland te koop is. Ook belevert ze de fastfoodmarkt, Starbucks is een van de afnemers.

Naast de 57 hectare voor de melkkoeien is er nog eens 185 hectare grasland en 28 hectare snijmaïs. Het grootste deel van de opbrengst ervan verdwijnt in een 250 kW vergister die in 2016 geplaatst is. Dat vroeg een investering van 1,8 miljoen euro die net is terugverdiend. “De biogasinstallatie heeft meer honger dan de koeien”, zegt Mark. “We voeren hem zo’n 15 ton graskuil, rogge en maïs per dag. De koeien krijgen hetzelfde ruwvoer, maar het gras voor de biogasinstallatie moet wel fijner gehakseld worden.” De biogasinstallatie ‘vreet’ ook alle mest van het vee plus de wei en de eerste reinigingsbeurten van de yoghurtproductie.

Clandeboye Estate gebruikt 40 procent van de opgewekte energie en alle restwarmte zelf. De warmte wordt benut in de nieuwe yoghurtfabriek die het landgoed in 2022 bouwde. Daarin is ruim 2,5 miljoen euro geïnvesteerd.

Afzet onder merk in retail en foodservice

De yoghurtfabriek draait vijf dagen per week en verwerkt zo’n 2 miljoen liter melk per jaar. Een deel van de melk komt van een naburige boerderij. De zuivelfabriek, een aparte vennootschap onder het landgoed, betaalt de leveranciers 2 cent per liter boven de marktprijs voor de melk. Er werken ongeveer 20 medewerkers in de fabriek. “We doen alleen volle melkyoghurt en schuimen de melk niet af en gebruiken geen melkpoeders”, zegt Bryan Boggs, algemeen directeur van Clandeboye Estate yoghurt. “Er wordt niets weggenomen of toegevoegd, behalve smaakstoffen voor een deel van het productassortiment. We produceren nu 50% onder ons eigen label en 50% voor andere merken, hoewel we erop staan dat Clandeboye Estate ook op de andere merken wordt vermeld”, aldus Bryan.

.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin