Doorgaan naar artikel

‘Alles is weg’

New Jersey’s grootste melkveehouderij met 1.400 Holsteins is volledig verwoest door orkaan Ida.

Na zwaar weer vanuit de nasleep van orkaan Ida trok een tornado door Mullica Hills in de Amerikaanse deelstaat New Jersey. Deze verwoestte de grootste melkveehouderij van de staat, Wellacrest Farms.

De familie Eachus is eigenaar van dat bedrijf, de thuisbasis van 1.400 Holstein-melkkoeien. De familie is nog steeds bezig met het verwerken van wat zich snel ontvouwde en de achtergebleven ravage. “Je ziet dit soort verwoestingen vaker in het westen van de VS. Je denkt nooit dat het in je achtertuin komt”, zegt Marianne Eachus. “Ons bedrijf is gewoon totaal verwoest… alles is weg.”

Tornado scheurde over boerderij

De tornado die door Mullica Hills raasde, verwoestte Wellacrest Farms,

gooide twee 30 meter hoge torensilo’s omver, beschadigde de graanopslagen en maakte een van de ligboxenstallen van het bedrijf met de grond gelijk. “Op een na zijn alle schuren en stallen beschadigd door de storm”, zegt Marianne Eachus. “We kunnen melken door aggregraten in te zetten”, zegt Karlie Eachus. “We hebben ’s avonds alle technische problemen in de melkstal en met de melktank kunnen oplossen met de hulp van een specialist.”

Gelukkig zijn er geen mensen gewond geraakt en zijn drie dagen nadat de tornado toesloeg slechts drie koeien dood aangetroffen onder het puin. “Er zaten ruim 300 koeien vast in het puin, we vrezen dat er nog wel wat koeien zullen uitvallen omdat ze meer dan ernstig gewond waren.”

Werken aan herstel

Minder dan 48 uur na de tornado toesloeg, is familie Eachus geïmproviseerde hokken aan het maken omdat de meeste stallen vernietigd zijn. Ook zijn veel machines verloren gegaan. Twee torensilo’s gevuld met silage en enkele graanopslagsilo’s zijn bovenop de trekkers en transportwagens gevallen.

“We hadden in de planning om de dag nadat de tornado toesloeg mais te gaan hakselen, maar onze hakselaar raakte bedolven onder het puin”, zegt Eric Eachus. “We hebben die gelukkig kunnen uitgraven en onze Claas-dealer is vandaag op de boerderij om de hakselaar weer aan de gang te krijgen. Als dat niet lukt, zullen ze ons een back-up leveren zodat we toch silage kunnen winnen voor het komende jaar.”

‘Niet het einde van het bedrijf’

Voor de storm toesloeg, toen de tornado naderde, ging familie Eachus naar de schuilkelder. “We hadden daar niet eens door dat er immense schade ontstond”, zegt Marianne Eachus. “Het is gewoon een nachtmerrie, het is hartverscheurend.”

Wellacrest Farms startte in 1943 met het melken van koeien. Lange tijd bottelde ze de melk en leverde die rechtstreeks aan supermarkten. “De tornado zal niet het einde van ons bedrijf betekenen, we hebben reserves kunnen opbouwen”, zegt Eric. Hij wil zo snel mogelijk herbouwen, maar hij beseft ook maar al te goed dat de kosten en benodigde tijd snel zullen oplopen. “Een plaat triplex kost nu €105, dus ik kan nog niet eens voorstellen hoe hoog de totale kosten van de wederopbouw zullen zijn. Maar we zijn vastbesloten om door te gaan.”

Terwijl de familie herbouwt, is de lokale gemeenschap van New Jersey gekomen om te helpen. Zo stonden er enkele uren na de tornado ineens graafmachines om het afgeplatte schuurdak op te tillen, zodat koeien konden worden bevrijd.  Er is een GoFundMe-campagne opgezet om te helpen bij het herstel.

overgenomen met toestemming van www.farmjournal.com
Foto: Wellacrest Farms

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin