Doorgaan naar artikel

Fonterra verwacht fors lagere melkprijs

Fonterra betaalde over het boekjaar 2022-2023 omgerekend ongeveer 37 cent per kilo melk aan de veehouders. In 2023-2024 zal dat dalen naar 30 cent, is de verwachting.

Fonterra verdubbelt de winst over het afgelopen boekjaar, dat op 31 juli eindigde. De zuivelonderneming profiteerde van sterke marges op kaas- en weiproteïneproducten en gaat meer dividend uitkeren. De uiteindelijke melkprijs ligt lager dan een jaar eerder, maar zit nog steeds op een relatief hoog niveau.

De farmgate milkprice over 2022-’23 komt uit op $ 8,22 per kilo milksolids (gecombineerd vet en eiwit). Daarbij komt een dividend van $ 0,50 (NZD) per aandeel. Daarmee komt de totale contante melkprijs voor leden-melkveehouders – met een volledig door aandelen gedekte melkproductie – uit op $ 8,72 per kilo milksolids. Bij de huidige koers gaat het omgerekend naar Nederlandse omstandigheden om een melkprijs van ongeveer 37 cent per kilo melk (bij 4,4% vet en 3,2% eiwit). Eerder dit jaar keerde de onderneming al $ 0,50 per aandeel uit naar aanleiding van de verkoop van het Chileense Soprole.

Fonterra’s omzet steeg met 12% naar € 13,6 miljard. De genormaliseerde winst kwam uit op € 738 miljoen. Een jaar eerder was dit nog € 328 miljoen. Inclusief de opbrengsten van de verkoop van de Soprole-activiteiten in Zuid-Amerika kwam de winst uit op € 889 miljoen. Fonterra is de grootste zuivelexporteur ter wereld en profiteerde van een aantrekkende vraag vanuit het foodservicekanaal. Belangrijke factor hierin was dat China begin 2023 startte met het versoepelen van de lockdown-maatregelen. Daarnaast verkocht Fonterra extra voorraden die eind vorig seizoen werden opgebouwd.

Melkprijs fors lager in 2023-’24

Voor boekjaar 2023-’24 gaat Fonterra uit van een contante melkprijs tussen $ 6 en $ 7 per kilo milksolids. Omgerekend is dat ongeveer 30 cent per kilo melk. Deze forse verlaging van de melkprijs is vooral een gevolg van de verminderde vraag naar vollemelkpoeder vanuit China. Fonterra zegt dat er wel aanwijzingen zijn dat de vraag naar Nieuw-Zeelandse melkpoeders vanaf begin 2024 aantrekt. De vraag naar andere producten – zoals foodserviceproducten en ingrediënten met toegevoegde waarde – is volgens de onderneming nog steeds robuust.

Fonterra collecteerde afgelopen seizoen 17,8 miljard liter melk. Dat is 3,5% minder dan een jaar eerder. In milksolids ging de aanvoer echter met 2 miljoen kilo omhoog.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin