Doorgaan naar artikel

Zuivelbedrijf A2 Milk versterkt zijn positie in China

Zuivelbedrijf A2 Milk uit Nieuw-Zeeland, bekend van verse melk en melkpoeder voor baby’s, neemt voor €160 miljoen het Nieuw-Zeelandse bedrijf Mataura Valley Milk over van de China Animal Husbandry Groep. Daarmee verwerft het bedrijf een sterkere positie in China.

A2 Milk heeft een bindende overeenkomst afgesloten om 75% van de aandelen over te nemen van Mataura, dat verschillende soorten melkpoeder produceert. A2 Milk heeft voldoende geld in kas om dit meerderheidsaandeel zonder problemen af te rekenen. De resterende 25% blijft in handen van de huidige eigenaar, de China Animal Husbandry Groep.

A2 Milk is al sinds augustus in onderhandeling met de Chinese verkoper nadat eerder zijn verkoop aan China via resellers in elkaar klapte. Dat leverde het bedrijf in december een verlies van verkopen op van bijna €320 miljoen.

De China Animal Husbandry Groep is een dochteronderneming van het Chinese staatsbedrijf de National Agriculture Development Groep. Deze groep is ook eigenaar van logistiek- en distributiebedrijf China State Farm, dat al enige tijd een belangrijke partner is van A2 Milk in China.

De China Animal Husbandry Groep zal A2 Milk bovendien bijstaan in de omgang met de ingewikkelde regelgeving en toegang tot de markt in China. Dit is voor A2 Milk een belangrijk strategisch voordeel van de overname.

Daar komt bij dat Mataura een vrijwel nieuwe verwerkingsfabriek heeft ten noordoosten van Invercargill, in de Nieuw-Zeelandse regio Southland. Dit zuivelgebied is de laatste tijd sterk in opkomst.

Richting ingeblikte babypoeders

A2 Milk wil Mataura omvormen tot een gespecialiseerde producent van ingeblikte melkpoeder voor baby’s. Die omschakeling vraagt om nieuwe meng- en inblikcapaciteit en vergt een investering van €71 miljoen. Mataura blijft ondertussen verschillende melkpoeders produceren. Het bedrijf zou zo break-even kunnen draaien de komende jaren en tegen 2025 weer winst maken.

Mataura kwam vorig jaar fors in de financiële problemen, nadat 2019 al met een verlies van €30 miljoen was afgesloten. De onderneming keek in december 2020 tegen een tekort aan van €17 miljoen, dat het zelf niet meer kon opbrengen.

Topman Geoffrey Babidge van A2 Milk ziet de overname als een versteviging van de eigen positie in Nieuw-Zeeland en het aanhalen van de betrekkingen met partners in China. “Mataura geeft ons een kans een eersteklas productievestiging over te nemen in Nieuw-Zeeland”, maakt hij duidelijk. “Maar we kunnen nu ook nauw gaan samenwerken met de China Animal Husbandry Groep. Als strategische partners kunnen wij de hoogwaardige productie van Mataura verder uitbouwen.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin