Doorgaan naar artikel

Verplicht grasmeten voor deelname derogatie

Ierse rundveehouders moeten hun grasopbrengst gaan meten en registreren om in 2020 en 2021 gebruik te kunnen maken van derogatie. De derogatiebedrijven mogen 250 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare per jaar toepassen. Daarbij moeten ze minimaal 80 procent van hun areaal in grasland hebben.

Volgens de Farmers Independent zullen zo’n 5.000 melkveehouders training nodig hebben om aan deze nieuwe voorwaarde te voldoen. Rond de 2.000 Ierse melkveehouders meten en registreren momenteel al hun grasopbrengst.

Naast het verplicht meten van de grasopbrengst worden deelnemers bijvoorbeeld ook verplicht mee te werken aan een bekalkingsprogramma en een bemestingscursus. Daarbij is ook aandacht voor bescherming van oppervlaktewater.

Bij herinzaai van grasland moet verplicht klaver worden bijgezaaid. De mest die na 15 april 2020 wordt uitgereden moet emissiearm worden aangewend. In 2021 moet alle mest emissiearm worden aangewend. Een andere opvallende voorwaarde is dat gedurende het weideseizoen tussen 1 april en 15 september krachtvoer maximaal 16% ruw eiwit mag bevatten. In 2021 gaat het om een maximum van 15%.

In 2019 maakten 6.800 veehouders in Ierland gebruik van derogatie. De Ierse veehouders hebben tot 8 april om zich voor derogatie 2020 aan te melden.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin