Doorgaan naar artikel

Van Leeuwen Groep onder curatele gesteld

Image

De Van Leeuwen Groep, een van de grootste melkveebedrijven van Nieuw-Zeeland, is onder curatele gesteld. Volgens de curator is de winst goed, maar is er een probleem met de kapitaalstructuur. “We gaan met het management proberen de zaken om te keren.”

Het Australische Merricks Capital had eind 2019 omgerekend 83,7 miljoen euro aan Van Leeuwen Groep verstrekt voor een herfinanciering. Merricks heeft nu het bedrijf Calibre Partners ingeschakeld om de huidige schuld terug te krijgen.

Calibre Partners heeft in een brief aan leveranciers laten weten de controle te hebben over alle bezittingen van de Van Leeuwen Groep. Curator Brendon Gibson van Calibre Partners wil in Nieuw-Zeelandse media niet ingaan op de hoogte van de schuld, maar zegt dat het gaat om een ‘substantieel bedrag’.

14 locaties betrokken

Het bedrijf in de South Canterbury-regio zou nu bestaan uit tien afzonderlijke melkveehouderijen met vier steunbedrijven. De Van Leeuwen Groep heeft zo’n 10.000 koeien en ook een van de grootste robotstallen ter wereld, van 193 bij 67 meter.

Volgens Gibson worden de activiteiten van de groep met hulp van personeel en schuldeisers voortgezet. “We gaan vervolgens bepalen wat onze beschikbare opties zijn om het bedrijf te herstructureren”, aldus Gibson. “De winst voor de aftrek van rente, belastingen, afschrijving en afboekingen is goed. Het is duidelijk dat er wat problemen met de kapitaalstructuur. We gaan met het management proberen de zaken om te keren.”

Volgens berichten in de media in Nieuw-Zeeland hebben Aad en Wilma van Leeuwen vorige maand zes bedrijven opgericht in de plaats Te Aroha. Zij zijn niet onder curatele. Zes dagen voordat de groep onder curatele werd gesteld, werden nog eens twee bedrijven opgericht. Eén daarvan is onder curatele. Uit de berichten wordt niet duidelijk waarom deze bedrijven zijn opgericht.

5.250 koeien en 3.509 hectare al eerder in de etalage

In mei vorig jaar zette de Van Leeuwen Group negen boerderijen met 5.250 koeien en jongvee te koop. Daar was 3.509 hectare land bij, veelal weilanden. Volgens recente berichten zouden twee van deze boerderijen inmiddels zijn verkocht.

Aad en Wilma van Leeuwen zeiden destijds zich meer te willen richten op het houden van melkvee in stallen. “Onze stallen zijn eigenlijk ligboxenstallen, net als in Nederland”, zei Aad van Leeuwen destijds. Hij voorzag dat de milieuregels in Nieuw-Zeeland voor melkveehouderijen met weilanden, onder andere op het gebied van kunstmest, zullen leiden tot een vermindering van het aantal koeien op boerderijen.

“Het gebruik van stikstof wordt drastisch beperkt. Melkvee houden in stallen stelt ons in staat het afvalwater met afvalstoffen te verzamelen en te gebruiken als onze belangrijkste bron voor mest. Zo zijn we niet meer afhankelijk van stikstof en andere soorten kunstmest”, benadrukte Van Leeuwen.

Tot Mycoplasma uitbrak ging alles nog voor de wind

Aad en Wilma van Leeuwen zijn oorspronkelijk afkomstig uit Nederland. Ze waren de eerste melkveehouders in Nieuw-Zeeland die werden getroffen door de uitbraak van Mycoplasma bovis, in 2018. Kort daarvoor ging alles nog voor de wind. Het bedrijf kocht voor miljoenen euro’s aan melkrobots en Aad en Wilma kregen een notering op de lijst van rijkste mensen, met een vermogen van ruim 36 miljoen euro.

In 2016 circuleerden er geruchten in de media dat de Van Leeuwen Groep onder curatele zou worden gesteld. Aad van Leeuwen ontkende dit. Daarna volgde in 2019 de herfinanciering.

Aad van Leeuwen wilde niet ingaan op de huidige situatie.

Beheer
WP Admin