Doorgaan naar artikel

Mycoplasma vaker op grotere bedrijven

Image

Er worden meer uitbraken van Mycoplasma bovis op grotere melkveebedrijven gemeld, schrijft het Tijdschrift voor Diergeneeskunde. Door de groeiende bedrijven verwachten dierenartsen de komende jaren vaker met Mycoplasma te maken te krijgen. De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) kan nog geen exacte cijfers leveren.

Mycoplasma-uitbraken laten een heel divers ziektebeeld zien. De symptomen zijn zowel acuut als chronisch, terwijl er ook asymptomatische dragers in de koppel kunnen lopen. Een plotseling opkomende, zeer pijnlijke artritis in de voorkogel of voorknie bij meerdere dieren is sterk verdacht. Dit kan zowel bij melkkoeien als bij het jongvee voorkomen. Daarnaast kan Mycoplasma mastitis veroorzaken waarbij vaak meerdere kwartieren zijn aangetast, de melk bruinig verkleurd is en er een zanderig sediment kan voor komen. De melkgift loopt sterk terug. De koe reageert niet op een antibioticabehandeling. Artritis én mastitis gaan zelden samen. Mycoplasma is zeer besmettelijk; via de melkinstallatie besmetten koeien elkaar snel. Maar ook via enten van dieren kan de bacterie al overgebracht worden.

Hoe de verspreiding van artritis verloopt is nog niet duidelijk, wel lijken verse koeien extra vatbaar te zijn. Omdat bij masitis de kans op genezing klein is, geldt het advies besmette dieren af te voeren. Ook bij gewrichtsontstekingen wordt slecht gereageerd op antibiotica. Wordt er toch gekozen voor een behandeling dan worden ook pijnstillers geadviseerd. Dieren die een besmetting wel overleven, kunnen drager worden en de bacterie met tussenpozen uitscheiden.

Beheer
WP Admin