Doorgaan naar artikel

Hogere prijzen bij beperkte handelsvolumes

De zuivelprijzen zijn opnieuw gestegen en het marktsentiment voor een verdere stijging is duidelijk aanwezig.

Desalniettemin zijn de handelsvolumes beperkt. Kopers die niet op hete kolen zitten, weigeren vooralsnog tegen hogere prijzen te kopen en wachten nog even af. Daarbij is nog een deel van de kopers minder actief vanwege de vakantieperiode. Het gaat nog een paar weken duren voordat de handel zich weer normaliseert.

Beperkte bandbreedte

Toch zijn zoals gezegd de prijzen gestegen. Wel is de bandbreedte vanwege de beperkte volumes wat groter. De roomprijsnotering gaat omhoog van € 6,50 naar € 6,70 per kilo. Magermelkconcentraat noteert opnieuw 20 cent hoger op € 1,65 per kilo. Ook de notering voor foliekaas is opnieuw omhooggegaan en wel van € 3,05 naar € 3,15 per kilo. Fabrikanten proberen de prijzen nog wat verder op te krikken, maar dat lijkt vooralsnog wat opportuun.

Concurrentie voor kaasexport

De melkaanvoer in Europa loopt weliswaar terug, maar wat betreft de kaasexport is er behoorlijke concurrentie ondanks een voor de export gunstige koersontwikkeling van de euro. Ook de hogere invoertarieven in Mexico voor kaas uit de Verenigde Staten lijken de Europese kaasproducenten niet direct in de kaart te spelen.

Gezien het sentiment is de verwachting dat de prijzen voorlopig nog even doorstijgen. Komende weken neemt het aantal kopers op de markt weer toe. Het is nog te vroeg om te zeggen hoe lang deze prijsstijging gaat doorzetten. Opvallend is dat de notering voor spotmelk deze week gelijk is gebleven rond de 36 cent af boerderij.

Prognose: prijzen gaan verder omhoog.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin