Doorgaan naar artikel

Duitse organisaties willen vangnet voor melkmarkt

Foto: Hans Prinsen

Foto: Hans Prinsen

Duitse landbouworganisaties dringen bij landbouwminister Cem Özdemir aan op een vangnet voor de melkmarkt. Dat meldt vakblad TopAgrar.

De melkveehoudersorganisaties AbL, BDM, LsV Duitsland en MEG Milch Board vrezen voor sterk dalende melkprijzen. Nu liggen de prijzen nog op een hoog niveau, maar de eerste tekenen wijzen op een kentering in de markt. Dat kan leiden tot een volgende crisis, zo stellen de organisaties.

De belangenbehartigers van de Duitse melkveehouders bepleiten mogelijkheden om tegen een financiële vergoeding de melkaanvoer te beperken. Op deze manier moet een overaanbod worden tegengegaan. Özdemir wordt gevraagd de kar te trekken in de onderhandelingen op EU-niveau.

Waarschuwingssysteem

In hun pleidooi dringen de boeren ook aan op de ontwikkeling van een waarschuwingssysteem dat het het mogelijk maakt om tijdig maatregelen te kunnen treffen als zich veranderingen in de markt voordoen. Daarnaast willen de organisaties een stevigere positie van melkproducenten in de markt.

De boeren wijzen op de hoge kosten die al snel kunnen leiden tot een crisissituatie. Vroeger kwamen boeren in de problemen als de prijs onder de 27 cent zakte. Nu is deze grens al bereikt als melk minder opbrengt dan 45 cent per liter. ‘45 cent is de nieuwe 27 cent. Vanaf dit niveau zitten we in enorme liquiditeitsproblemen!’, waarschuwt de organisatie.

Beheer
WP Admin