Doorgaan naar artikel

Australisch megabedrijf slacht 700 koeien

Een van de grootste melkveebedrijven van Australië gaat 700 koeien slachten. Het moet zijn productie verminderen nadat Fonterra het afnamecontract opzegde.

Van Dairy Limited (VDL), gevestigd in Tasmanië, bevestigt dat het ongeveer 10% van zijn veestapel gaat ruimen. Aanleiding daarvoor is het verlies van zijn afzetcontract van 25 miljoen liter. Fonterra noemt tegenover nieuwszender ABC ‘een aantal onoplosbare commerciële factoren’ als de belangrijkste redenen om de samenwerking te beëindigen.

Fonterra is de melkinnames bij alle VDL-bedrijven op 1 februari gestopt. Het had VDL enkele maanden eerder daarvan op de hoogte gesteld. Volgens Fonterra was het door VDL geleverde volume de afgelopen jaren al flink afgenomen.

Fonterra is nu actief op zoek naar extra aanvoer van andere melkveehouders in Tasmanië om het tekort op te vullen. De zuivelaar is namelijk niet van plan zijn productie in de fabrieken op het eiland te verminderen.

VDL heeft in de loop der jaren verschillende keren de krantenkoppen gehaald. In 2018 was dat wegens het op grote schaal niet voldoen aan eisen rond opslag van mest en bedrijfsafvalwater. In 2021 verkocht VDL een flink deel van het bedrijf aan een beleggingsfirma. Dat betrof 12 locaties met in totaal 5.000 stuks melkvee en 2.200 hectare. Beleggingsfonds Prime Value betaalde daar omgerekend krap €40 miljoen voor.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin