Doorgaan naar artikel

Arla UK vreest melktekort en stijging prijzen

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Arla UK, de grootste zuivelaar van het Verenigd Koninkrijk, waarschuwt voor stijgende melkprijzen. Het chronische tekort aan arbeidskrachten in de melkveehouderij en -verwerking zal leiden tot een crisis in de melkproductie als er niet snel wat aan wordt gedaan.

Uit een door de Britse tak van Arla gehouden enquête blijkt dat drie van de vijf leden/leveranciers meer moeite heeft om personeel te vinden dan in 2019, dus vóór de corona-pandemie en de Brexit. Eén op de acht boeren stelt dat ze vanwege het personeelstekort er mogelijk mee moeten stoppen. “Onderzoek door Arla laat ook zien dat jonge mensen maar een heel beperkt begrip hebben over waar het bij de moderne landbouw over gaat”, stelt Paul Savage, de directeur landbouw van de coöperatie. “Meer dan de helft van de boeren meldt ook dat weinig of geen sollicitanten over de juiste vaardigheden beschikken. Dat bewijst dat er een acute nood is aan meer gericht onderwijs en informatie en aan het opvoeren van die vaardigheden.

Volgens Savage zijn de productiekosten voor melk opgedreven tot het hoogste ooit. “Het tekort aan arbeidskrachten in de voedingssector en landbouw maakt dit alles nog erger en we lopen een ernstig risico dat de inflatie van de voedingsprijzen zal aanhouden en dat er langdurige problemen in de voedselvoorziening gaan ontstaan als we dit nu niet aanpakken.”

Savage signaleert dat een van de grootste problemen het aantrekken van mensen naar de sector is. “De ideeën die mensen hebben over de melkveehouderij verschillen hemelsbreed van de werkelijkheid. Boeren werken met innovatieve nieuwe technologieën en staan ook in de voorhoede in de aanpak van de klimaatverandering. Dat zijn juist aspecten die mensen belangrijk vinden als ze een loopbaan gaan kiezen.”

Arla UK is om die reden een paar maanden geleden al een campagne gestart om mensen ‘uit te dagen om anders te denken over boeren’. Daarnaast biedt het bedrijf haar boerleden ondersteuning bij trainingen en opleidingen. Het zuivelbedrijf dringt er bij de Engelse regering op aan om met gerichte steun te komen om de toekomst van de Britse melkproductie veilig te stellen. Zo moeten bijvoorbeeld consulenten bij arbeidsbureaus beter geïnformeerd worden dat food and farming tegenwoordig hightech, data-gedreven en sterk op duurzaamheid gericht is. Ook vraagt het om subsidies op de reiskosten voor scholen die een melkveehouderij of voedingsbedrijf willen bezoeken. Verder vraagt Arla UK meer stage- en trainingsmogelijkheden in de sector mogelijk te maken, ook financieel.

Beheer
WP Admin