Doorgaan naar artikel

Groeiende productie drukt prijzen

De melkprijzen in de Europese markt staan onder druk en in de Verenigde Staten wordt duidelijk meer melk verwacht. Het wordt een moeizaam jaar in de zuivelmarkt met lagere uitbetaalprijzen wereldwijd.

De druk op de zuivelprijzen blijft ­onverminderd groot. De Europese melkplas groeit aanzienlijk. De hoge melkprijzen van vorig jaar hebben voor behoorlijk wat meer melkproductie gezorgd in de Europese Unie. Vooral in Duitsland werd, en wordt, veel meer melk ­geleverd. Die extra melk zorgt voor druk op de uitbetaalprijzen van de zuivelaars.

De voorbije periode hebben we al duidelijk stappen teruggezien bij de uitbetaalprijzen. FrieslandCampina hanteerde in december nog een prijs van € 41,50 per 100 kilo, terwijl de voorschotmelkprijs voor februari op € 35,50 per 100 kilo ligt. Ook bij andere zuivelaars werd de melkprijs naar beneden toe bijgesteld. Het zijn tekenen aan de wand in een zuivelmarkt die heel erg stroef is.

De Europese zuivelsector wacht met smart op een definitief besluit van de Europese ­ministers van landbouw over de interventievoorraad mageremelkpoeder. Hoewel in ­januari nog zo’n 1.900 ton werd verkocht, heeft dat de markt toen weinig geholpen. In zulke kleine stappen zou het iets minder dan 4 jaar duren voordat schoon schip kan worden gemaakt. Bovendien kan de voorraad vanaf maart van dit jaar al weer worden aangevuld.

Productiegroei VS

Elders in de wereld wordt wat meer melk verwacht. In de Verenigde Staten verwacht het ministerie van landbouw (USDA) een melkproductie van 99,25 miljard kilo. Dat is 1,5 miljard kilo meer dan vorig jaar. De heeft ook gevolgen voor de melkprijs, die naar verwachting ook een stap terug moet doen. Daarmee verschilt de markt in de Verenigde Staten dus nauwelijks van de Europese zuivelmarkt.

De export van Europese zuivelproducten blijft hinder ondervinden van de hoge koers van de euro. Hierdoor is de Europese zuivel aan de dure kant op de wereldmarkten. Dat zorgt ervoor dat zuivel uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland en Australië de voorkeur geniet.

De Amerikaanse zuivelsector heeft in de voorbije maanden steeds meer marktaandeel ingenomen en het wordt voor de Europese zuivelaars moeilijk om hun aandeel terug te winnen. Daar ligt dan ook een grote uitdaging de komende maanden. Zeker bij de hoge koers van euro van dit moment.

Licht herstel zuivelprijzen

Hoewel de markten voor foliekaas, room en boter de voorbije periode een klein herstel laten zien, is dat nog niet voldoende om voor een direct herstel van de uitbetaalprijzen van de zuivelaars te zorgen. Goudse foliekaas werd eind januari verkocht voor zo’n € 2.300 per ton, terwijl de prijzen voor room en boter respectievelijk op € 4.500 en € 4.200 per ton lagen. Een half jaar terug lagen de prijzen voor zuivel nog beduidend hoger.

Het is allerminst zeker dat de prijzen op korte termijn terugkeren op dat niveau. Daarvoor blijft de Europese melkaanvoer simpelweg te groot. Hoe de markt zich dit jaar exact gaat vormen, blijft dan ook lastig in te schatten. Het eerste halfjaar is en blijft de druk op de melkprijzen zeer duidelijk aanwezig. Een ruime productie in Europa, niet eens in Nederland zelf, ligt hieraan ten grondslag.

Groot contrast

De vooruitzichten voor de korte termijn zijn dan ook weinig positief. Het niveau van de melkprijzen kan in de komende maanden niet omhoog. Een lichte daling ligt eerder in het verschiet. Wat dat betreft is het contrast met vorig jaar groot, want toen gingen de prijzen nog langzaam omhoog richting het goede niveau van de tweede helft van het jaar.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin