Doorgaan naar artikel

Algerije koopt fors meer mageremelkpoeder

Foto: Twan Wiermans

Foto: Twan Wiermans

Frankrijk profiteert het meest van een grote vraag naar mageremelkpoeder in Algerije. Ook Nederland ziet zijn afzet naar dit land dit jaar flink toenemen. Die naar China halveerde.

EU-landen hebben in de eerste vijf maanden van 2023 in totaal bijna 350.000 ton mageremelkpoeder geëxporteerd. Dat is ruim een kwart meer dan vorig jaar, blijkt uit cijfers van statistiekbureau Eurostat. Met name Algerije neemt meer mageremelkpoeder af dan vorig jaar, maar ook de afzet naar China valt veel groter uit dan een jaar geleden.

Nederland levert fors meer aan Algerije, minder aan China

De afzet van mageremelkpoeder door EU-landen naar Algerije is in de maanden januari tot en met mei meer dan verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In totaal kochten de Algerijnen 72.637 ton. Dat is de grootste hoeveelheid in de afgelopen veertien jaar. In 2014 piekte de EU-uitvoer van dit poeder in de eerste vijf maanden ook boven 70.000 ton, maar dit jaar valt de afzet nog net iets groter uit dan toen.

Algerije kocht tot en met mei bijna 20.000 ton mageremelkpoeder van Frankrijk. Dat is vier tot vijf keer zo veel als vorig jaar in deze periode. Nederland doet ook goede zaken met een afzet van 8.000 ton naar het Noord-Afrikaanse land en dat is ruim zeven keer zoveel als een jaar geleden. Daarnaast leverde ook de verkoop van mageremelkpoeder aan Saoedi-Arabië een verdubbeling van de afzet op.

Nederland profiteerde niet van een grotere vraag uit China. Hoewel de Chinezen een derde meer mageremelkpoeder in de EU kochten dan vorig jaar, halveerde de afzet vanuit Nederland naar dat land. Frankrijk, Duitsland en Ierland profiteerden er wel van.

EU exporteert meer boter, kaasexport stabiliseert

Groei is er dit jaar ook in de EU-export van boter. De afzet naar derde landen neemt met 7,6% toe tot bijna 103.000 ton in de eerste vijf maanden van dit jaar. Het zijn de Amerikanen die verantwoordelijk zijn voor die groei. De Verenigde Staten kochten dit jaar meer dan 22.000 ton boter in de EU en dat is 6.000 ton meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De Amerikanen kopen die boter hoofdzakelijk in Ierland. De Ieren leverden in totaal zo’n 17.500 ton aan de VS, tegen ruim 11.000 ton vorig jaar.

De EU-export van kaas stabiliseert op zo’n 550.000 ton. De afzet van vollemelkpoeder naar derde landen neemt met zo’n 4% toe tot ruim 110.000 ton. De totale zuivelexport van de EU-landen naar derde landen stabiliseert op iets minder dan 2,5 miljoen ton.

Beheer
WP Admin