
Vof Beker moest wijken voor de rivier de IJssel. Het bedrijf werd verplaatst en op de nieuwe locatie staat een 0-6-0 ligboxenstal voor 280 melkkoeien. Het melken gaat weer met robots in een stal met veel daglicht en volop automatisering.

Jeroen Beker heeft een dubbel gevoel over de nieuwe bedrijfslocatie. Hij heeft nu een bedrijf met meer mogelijkheden en hoefde niet weg op zijn geboorteplek. De onderhandelingen gingen echter stroef. Het duurde tien jaar voordat er een akkoord over de verplaatsing was.

Beker koos voor een architectonische stal. Duidelijk te zien aan de voorkant van de stal. Qua damwand en gordijnen koos de veehouder voor antraciet. Het geeft een mooi, rustig beeld, vindt hij.

De 0+6+0-ligboxenstal heeft capaciteit heeft voor 280 melkkoeien. De stal kostte €7.750 per koeplaats. Beker zette sterk in op automatisering met melkrobots met vrij koeverkeer, mestrobots en voeraanschuifrobot. Beker koos voor diepstrooiselboxen, grote ventilatoren en een emissiearme rubbervloer.

De separatiegroepen zijn voorin de stal gehuisvest. Beker kan daar vier groepen maken. Er is een zandhok voor nieuwmelkte koeien, ruimte voor tochtige koeien (ki) en er zijn hokken voor ‘ophaalkoeien’ (melken) en koeien die drooggezet worden.

Beker wilde voldoende licht in de ligboxenstal. Hij koos voor een 4 meter brede lichtstraat en lichtgevels in de voor- en achterwand van de stal. De gordijnen in de zijkanten in de stal kunnen 4 meter open. Het dak is overigens geïsoleerd.

In de stal staan vier nieuwe Lely-melkrobots. Nieuw, want de drie robots uit de oude stal zijn ingeruild. De koeien kenden het systeem dus al en er waren geen aanpassingsproblemen in de nieuwe stal. Beker werkt in de nieuwe situatie met twee groepen: hoog- en laagproductief.

Beker is zeer tevreden over de melkrobots. Ze zijn efficiënt en geven arbeidsverlichting, stelt hij. Op dit moment zijn er – omdat de stal nog niet volstaat – gemiddeld 55 koeien aan de melk. Het aantal melkingen bedraagt 3. In de oude stal was dat 2,8.

De melktank staat buiten. Het is goedkoper en het scheelt ruimte, stelt Beker. De capaciteit is 30.000 liter. Let ook weer op de antracietkleur van de tank.

Een voeraanschuifrobot gaat goed samen gaat met de melkrobots, merkt Beker. Het komt de rust ten goede; er is een beter ritme in de stal. Beker voert met een voermengwagen. Hij noemt de huidige voerrobots ‘onvoldoende ontwikkeld’. Het is nog te arbeidsintensief.

De koeien lopen op een emissiearme Eco-welzijnsvloer van Anders Beton. Die ligt overal – ook in de doorsteken – en kostte €130 per m². De jaarlijkse ammoniakuitstoot is bij weidegang berekend op 5,2 kg per dier.

Een detail van de emissiearme roostervloer met rubber. Het is een mooie stroeve vloer, vindt de veehouder. De koeien lopen er goed op en laten tochtigheid beter zien. De veehouder wilde per se een mestput onder de stal. Dat werkt volgens hem makkelijker dan een mestsilo.

De roostervloer wordt door twee van deze Lely-mestrobots schoongehouden. Die zijn beiden voorzien van een sproeisysteem. De robots doen het de eerste maanden goed. De combinatie met het diepstrooisel in de ligboxen geeft geen problemen. Maar de robots hebben nog geen extreem weer meegemaakt.
Foto:
n

In de boxen ligt diepstrooisel. Een keuze met het oogpunt op dierenwelzijn. Het diepstrooisel moet meer ligcomfort en een langere levensduur geven. Beker koos daarnaast voor gekartelde schoftbomen.

De dunne en de dikke fractie worden gescheiden via deze mestscheider achterin de ligboxenstal.

Het koeverkeer is vrij en de dieren worden niet gestuurd. Enige uitzondering is deze weidebox achterin de stal.

De waterbakken springen in het oog. Die zijn met een hoogte van slechts 0,65 meter opvallend laag. Volgens Beker drinken de koeien dan beter, terwijl er niet meer mest in de bakken terechtkomt.

Aan koecomfort is ook gedacht. Er zijn meerdere koeborstels in de stal.
