Doorgaan naar artikel

Mais hakselen en inslurven

Maatschap Hilhorst in Hartwerd (Fr.) liet woensdag 21 oktober 20 hectare snijmais van het vroege ras P8057 hakselen en inslurven. Vanuit de lucht zag dat er indrukwekkend uit.

Maatschap Hilhorst heeft in het Friese Hartwerd, 205 melk- en kalfkoeien. Het bedrijf staat op het punt uit te breiden naar ruim 200 melkkoeien. De nieuwe melkstal, een 40-stands DeLaval-buitenmelker, is in aanbouw. De melkveehouders hebben 108 hectare in gebruik. Begin mei zaaiden ze 20 hectare snijmais in, van het vroege ras P8057. Op woensdag 20 oktober werd de mais geoogst. Daarvoor werden de loonbedrijven Okkema (hakselen), Frankena en Geuker (inslurven) ingehuurd.

 

Tevreden over groeiseizoen en oogst

Melkveehouders Cees en Herman Hilhorst zijn tevreden over het verloop van het groeiseizoen en de oogst. Ze ramen de opbrengst per hectare op 40 ton. “De mais heeft het goed gedaan. De totale opbrengst is 800 ton”, aldus Herman Hilhorst. De hakselaar begon ’s ochtends om 7 uur te rijden. ’s Avonds om 20.00 uur was het werk gedaan.

 

Inslurven primeur

Maatschap Hilhorst liet de mais dit jaar inslurven. Dat was een primeur op het bedrijf. “We hebben er goede verhalen over gehoord. De eerste ervaringen zijn positief. Je hoeft geen voor- en nawerk te doen”, aldus Herman Hilhorst. Het inslurven van de mais vergt een ander werkritme dan het inkuilen in een sleufsilo.
De melkveehouders hopen dat het inslurven van de mais tot betere kuilanalyses leidt. “Minder kwaliteitsverlies, dat is het idee”, aldus Hilhorst, die nu nog niet weet of hij volgend jaar weer voor deze inkuilmethode kiest. Pas na de kuilanalyses en de ervaringen met het uitkuilen maakt hij de balans op.

 

Ook voor graskuil

De loonbedrijven Frankena en Geuker zijn sinds december 2014 gezamenlijk eigenaar van de zelfrijdende machine die de mais inslurft. “We werken met twee formaten slurven. De kosten zijn afhankelijk van het gekozen formaat. Ruwweg gaat het om €30 per meter”, aldus Lammert Kingma, namens de loonbedrijven. De machine heeft dit seizoen zo’n 100 hectare mais en 60 hectare gras ingeslurfd. “De kuilen worden bijna vacuüm verpakt. De kans op broei is klein. Het is ideaal voor boeren met een tekort aan sleufsilo’s”, aldus Kingma, die benadrukt dat het inslurven van te natte producten niet werkt. “Het is bedoeld voor steekvaste producten.”

 

Video maisoogst

Zie onderstaande video voor spectaculaire luchtbeelden van het bedrijf van maatschap Hilhorst en de maisoogst. De beelden zijn gemaakt door melkveehouder en videoamateur Jan Flapper.


Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin