Doorgaan naar artikel

Zes belangrijke ziekteverwekkers binnen CNS aangewezen

Onderzoek met nieuwe technieken wijst de zes belangrijkste ziekteverwekkers aan binnen de groep CNS.

Royal GD wijst binnen de groep CNS (Coagulase negatieve stafylokokken), die uit meer dan 50 soorten bacteriën bestaat, de zes belangrijkste mastitisverwekkers aan.

In relatie tot uiergezondheid zijn de volgende zes CNS-soorten het belangrijkst: S. chromogenes en S. epidermidis (beide koegebonden); S. equorum en S. sciuri (beide omgevingsgebonden) en S. simulans en S. haemolyticus, die beide zowel koe- als omgevingsgebonden zijn. Van deze zes worden S. chromogenes en S. simulans vaak in verband gebracht met een chronisch hoog celgetal.

‘Niet’-aureus stafylokokken’

De groep CNS wordt tegenwoordig ook wel de ‘niet’-aureus stafylokokken’ (NAS) genoemd, omdat nu blijkt dat niet álle bacteriën in deze groep coagulase negatief blijken.

Vaarzen die na afkalven een verhoogd celgetal hebben, blijken vaak besmet met CNS. Om de infectiedruk van besmette koeien te beheersen geeft GD aan dat het nodig is om uit te zoeken welke dieren besmet zijn of een (sub)klinische of chronische uierontsteking hebben. Deze besmetten andere koeien met (vooral koegebonden) mastitisverwekkers. Voor de juiste behandeling, met het vooruitzicht op succesvol herstel en het opstellen van een bedrijfsbehandelplan is het van belang dat de mastitisverwekkers (en hun gevoeligheid) wordt bepaald.

Bacteriën vooral overgedragen tijdens melken

Koegebonden mastitisverwekkers bevinden zich op en aan de koe zelf. Deze bacteriën worden vooral overgedragen tijdens het melken via bijvoorbeeld de handen van de melker, uierdoeken of een matig werkende melkmachine. Deze kiemen leiden vooral tot subklinische mastitis.

Omgevingsgebonden kiemen verspreiden zich juist via de omgeving van de koeien. Daarbinnen speelt hygiëne vanuit de ligbox en het strooisel een grote rol. Omgevingsgebonden mastitisverwekkers zijn meer geassocieerd met klinische mastitis, vooral als er een verhoogde vatbaarheid van de koeien is.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin