Doorgaan naar artikel

Meer resistentie tegen antibiotica in de VS

De resistentie tegen ampicilline, florfenicol en ceftiofur is in de noordoostelijke staten van de VS de afgelopen 15 jaar toegenomen.

Het Animal Health Diagnostic Center van Cornell University onderzocht tussen 2007 en 2021 5.114 ingezonden melkmonsters op Salmonella. Daarin bleken de twee serotypen Dublin en Montevideo in de loop van de tijd aanzienlijk toe te nemen.

Volgens hoogleraar Kevin Cummings is Salmonella Dublin de afgelopen tien jaar echt opgedoken in New York en is dit serotype bijna altijd multiresistent. “De stijgende trend in antimicrobiële resistentie wordt gedreven door de scherpe stijging van Salmonella Dublin in de loop van de tijd.”

Menselijke ziekte

Er zijn meer dan 2.600 serotypen van Salmonella, waarvan er 10 verantwoordelijk zijn voor de meeste ziekten bij de mens. Salmonella Dublin is een belangrijk serotype omdat het doorgaans tot ernstige ziekten bij mensen leidt.

Rundvee kan gastheer van Salmonella Dublin zijn. Als een koe eenmaal besmet is, kan ze langdurig drager zijn en de bacterie levenslang uitscheiden. “Als mensen besmet raken, kunnen we ervan uitgaan dat de infectie afkomstig is van rundvee”, aldus Cummings. Volgens de hoogleraar is de meeste humane ziektewinst te boeken door besmetting bij vee effectief te diagnosticeren, de factoren te bepalen die spelen bij de introductie in melk- en vleesveestapels en de daaropvolgende overdracht binnen en tussen bedrijven weg te nemen.

In de VS leiden antimicrobieel resistente ziekteverwekkers jaarlijks tot meer dan 2,8 miljoen infecties en 35.000 sterfgevallen bij mensen. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) publiceerde in november 2023 een strategie voor de aanpak van antimicrobiële resistentie. De tien prioriteiten binnen deze drie aandachtsgebieden zijn onder meer het verbeteren van de gezondheid van dieren en gewassen, het bevorderen van bioveiligheid en voedselveiligheid, het verbeteren van het inzicht in de drijvende krachten achter het gebruik van antimicrobiële stoffen bij voedselproducerende dieren, en het verbeteren van de kennisverspreiding.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin