Doorgaan naar artikel

Gecoate voergang rukt op

Jaarlijks worden zo’n 850 voergangen voorzien van een coating. De kosten variëren sterk.

Vooral de laatste twee à drie jaar is coaten in opmars bij melkveebedrijven. Veehouders kiezen er vaker voor en daarbij is het aantal vierkante meters door schaalvergroting toegenomen. Navraag bij coatingbedrijven leert dat jaarlijks zo’n 850 voergangen gecoat worden. Pakweg een derde daarvan wordt door veehouders zelf gedaan. Dit betreft dan epoxy (enkellaags coating). Het gros van de voergangen wordt echter uitbesteed aan bedrijven. Die passen bijna altijd meerlaags acrylaat/MMA-coating toe (zie kader).

Kosten variëren van € 16 tot € 39 per m2

De markt voor voergangcoating is in Nederland voor 85 à 90% in handen van MS Schippers, Mesa Coatings en Diba Groep (Van der Ven Vloertechniek en Piersma Vloeren). MS Schippers is geen uitvoerende partij, maar levert alleen materialen aan en stuurt daarbij een adviseur mee om de boer met coaten te helpen. Voor melkveebedrijven gaat dit om materiaal voor zo’n 300 voergangen. Dit is uitsluitend enkellaags epoxy-coating. De kosten voor epoxy beginnen bij MS Schippers bij € 16 per m2.

Mesa Coatings is onderdeel van MS Schippers, maar opereert zelfstandig en coat zelf. In de melkveehouderij gaat het jaarlijks om 200 voergangen. Ongeveer 95% is acrylaat/MMA-coating (twee- en soms drielaags). De kosten liggen hoger dan bij epoxy en variëren van € 19 per m2 voor nieuwbouw tot € 37 per m2 voor renovatie.

Diba Groep coat standaard drielaags acrylaat/MMA en de tarieven liggen, uitgaande van een oppervlak van 100 m2, daardoor iets hoger; van € 21 per m2 bij nieuwbouw tot € 39 per m2 bij renovatie. De muurtjes onder voerhekken kosten € 10 tot € 22,50 per m2. Diba Groep kan ook alleen materialen leveren.

Let wel: elke stal kent veel variabelen en vraagt om maatwerk. Prijzen kunnen dus afwijken.

Twee coatings: acrylaat/MMA en epoxy

Bij voergangcoating zijn twee opties: enkellaags epoxy of meerlaags acrylaat/MMA. Het voordeel van epoxy is dat je als veehouder zelf de voergang kunt coaten. Ook is het materiaal in de meeste gevallen goedkoper dan acrylaat/MMA en vergt het minder onderhoud.
Beschadigingen komen zelden voor. Daar staat tegenover dat epoxy pas vanaf 15 graden gelegd kan worden, terwijl dit voor acrylaat/MMA ook bij lage temperaturen in de winter kan.
Een ander nadeel van epoxy is dat het langer moet uitharden voor een optimaal resultaat: 1 tot 2 dagen. Bij acrylaat/MMA kan de veehouder dezelfde avond al weer voeren. Ook is epoxy iets minder chemisch en kleurbestendig dan acrylaat/MMA.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin