Doorgaan naar artikel

BRD door complexiteit lastig te bestrijden aandoening

Bij Bovine Respiratory Disease (BRD) spelen naast virussen ook bacteriën een rol. Er worden steeds meer dragerkalveren ontdekt.

Bovine Respiratory Disease (BRD) kan veel luchtwegproblemen bij jongvee veroorzaken. Omdat de aandoening vaak aangeduid wordt als pinkengriep wordt al gauw de link met virussen gelegd, terwijl er bij onderzoek van zieke dieren juist ook bacteriële infecties worden aangetroffen. Als belangrijke bacteriële veroorzakers van BRD worden onder andere pasteurella, Mannheimia haemolytica, Histophilus somni en Mycoplasma bovis aangewezen. Maar dat is niet helemaal correct omdat deze bacteriën van nature op en in kalveren worden aangetroffen. Dit stelde professor Marcelo De Las Heras, patholoog aan de universiteit van Zaragoza in Spanje tijdens een door Hipra georganiseerde bijscholingsdag in Arnhem voor dierenartsen. Deze bacteriën worden geactiveerd op het moment dat een kalf bijvoorbeeld een BVD-infectie doormaakt.

Adriaan Antonis, onderzoeker bij het Centraal Veterinair Instituut van Wageningen UR (CVI) vulde aan: maar 40 procent van de bacteriële infecties wordt gevolgd door een virusinfectie, terwijl 90 procent van de virusinfecties gevolgd wordt door een bacteriële infectie. Daarbij scheidt Mannheimia haemolytica gifstoffen uit die witte bloedcellen doden, terwijl H. somni juist weer voor ontstekingen in onder meer gewrichten zorgt.

BRD werd vanwege de complexheid tot een paar jaar geleden standaard met antibiotica bestreden, zowel preventief als curatief. Bij een BRD-uitbraak waar een virus aan ten grondslag ligt, kan een antibioticabehandeling de ziekte nooit volledig uitbannen. Daarnaast speelt het veranderde antibioticabeleid een rol: er mag niet meer voor de vuist weg behandeld worden. Inmiddels is er een aantal vaccins op de markt die meerdere van de BRD-verwekkers kunnen tegengaan.

Omdat er zich volgens Antonis veel problemen voordoen in de opvangfase van vleeskalveren zal er ook meer vanuit de melkveehouderij naar dit probleem worden gekeken. Vooral omdat de aandacht voor jongvee op groeiende bedrijven wat in de knel kan komen waardoor BRD ook vaker voor kan gaan komen op melkveebedrijven.

Als laatste merkte Antonis op dat BVD een serieus probleem op kalverbedrijven wordt; er worden steeds meer dragerkalveren ontdekt. De CVI-onderzoeker stelt dat dit het gevolg is van de BVD-bestrijdingsprogramma’s in ons omringende landen. Veehouders voeren dragers via de veehandel af naar de kalverhouderij.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin