Te krap, een verkeerd vastzetsysteem en veel bevuiling. Ik snap niet dat ze zoiets hebben kunnen installeren in een afkalfstal.
De afkalfstal die hier op advies van DeLaval gebouwd is, is een doffe ellende. Een bom erop is de beste oplossing. Ik snap niet dat ze dit hebben kunnen bouwen. De beugels waar de koeienkop door moet, zijn zo nauw dat de koe maar iets meer dan 30 cm2 kan bereiken van het voer wat in de voer bak ligt. Dat betekent dat je dus de hele tijd voer bij zou moeten geven. Maar om er anno 2015 dag en nacht een man bij te zetten? Dat doe je niet, we hebben al dag en nacht 2 man bij die 6 melkrobots.
Slechte hygiëne
Het ligbed is te lang waardoor de koeien zeiken en schijten op het bed. En daar moeten de pasgekalfden dan op gaan liggen? Lekker hoor, een uitmuntende wegbereider voor baarmoeder-, uier- en klauwontstekingen.
De rand van de voerbak is niet rond maar messcherp gerand, zie de foto hierboven. Vaarzen die al slecht op kunnen komen, beschadigen de knieën dan echt. Nog iets onbegrijpelijks: je moet de koeien met een band vast zetten vlak bij de grond. Welke zot heeft zoiets bedacht in 2014? Dat is toch geen systeem meer? Ik kan na zoeken op internet ook eigenlijk geen stal vinden die zo is ingericht.
Het vreemde is dat dit door Delaval is geadviseerd. Die firma verkoopt ook een prima zelfsluitend vastzetsysteem. De koe steekt de kop er door en klaboem klapt de handel dicht. De koeien hebben dan veel bewegingsvrijheid met een grote vreetbreedte in de voerbak en ze kunnen makkelijk opstaan. Helaas zit dat systeem niet in deze stal.
Voeropname veel te laag
Door de opzet van deze afkalfstal kunnen de vaarzen niet genoeg vreten, vooral in de periode na het kalven als ze toch al wat slechter op de benen staan. Dan kun je erop wachten dat de ellende met ketose (slepende melkziekte) begint. Daar ben je dan klaar mee. Ik heb alle vier de veeartsen opdracht gegeven de vaarzen elke dag met de fles de premix, kalk, glycerol en soda in te geven. Daar moeten ze mee doorgaan totdat ik zie dat de vaarzen volop aan het vreten zijn.
Dat ging prima toen er nog maar een stuk of tien pas afgekalfde vaarzen waren. Nu staan er dertig in die stal, dus moest die gekke Nederlander toch maar wat anders bedenken. Het kostte wat tijd en veel denken tot ik de knoop doorhakte: ik laat de vaarzen overdag naar buiten gaan, de sneeuw in of onder de overkapping lekker dik in stro. Daar krijgen ze dan premix en wat brok, kalk, glycerol en soda in de bak en er overheen de tarwedraf van de wodkafabriek. Dat hebben ze graag en het is super smakelijk spul, dan slobberen ze alles op. Daarna krijgen ze gehakseld natuurhooi-luzerne en ook daar weer overheen de tarwedraf.
Dat doen we een paar keer per dag en ze vreten nu goed. ’s Nachts krijgen ze binnen maiskuil met die gehakselde natuurhooi/luzerne kuil. Allemaal niks bijzonders maar ja, als je niks anders hebt…
Gekke Nederlander
Ik kreeg geen commentaar te horen toen ik de vaarzen naar buiten liet. Maar ik zag wel aan de gezichten van de veeartsen en werknemers dat ze twijfelden aan wat die Nederlander nu weer ging uitspoken met de koeien. Dat hij weer iets bedacht had wat ze nog nooit gedaan hebben. De vrouw die de pas gekalfde vaarzen melkt, zei me al na eerste dag dat de koeien die buiten kwamen er veel beter aan toe waren en dat ze meer gaven. Ik ben blij dat te horen. Ik had ook de eerste avond dat de koeien richting melkstal gingen al gezien dat ze meer fut hadden en vlotter bewogen. En na twee dagen waren het compleet andere vaarzen. Als de vaarzen gelukkig zijn, ben ik het ook.
We doen dit nu een week en het wordt kouder, maar ik ga hier echt niet mee stoppen. Zolang het overdag niet kouder wordt dan min tien graden en er amper wind staat, moet dit toch gewoon goed kunnen gaan als ze in een laag stro kunnen liggen. Het is gelukkig tot nu toe een zachte winter, we hebben nog maar een paar keer min 20 graden gehad.
Nieuw probleem op komst
Gelukkig is het eerste vaarzenprobleem zo opgelost. Maar ja, op deze manier kan ik nooit 100 vaarzen houden. De komende weken zullen elke week 15 tot 20 vaarzen kalven en komen twee stallen met elk 150 melkkoeien vol. Er zouden eind december 2014 al twee nieuwe stallen gebouwd moeten zijn met elk 150 plaatsen. Maar zoals in dit land gebruikelijk, wordt niets gedaan zoals afgesproken of beloofd. Van de twee stallen is de romp gebouwd, maar de inrichting is er nog niet. De melkstal is net uitgegraven. Voor die vertraging zijn in dit geval wel enkele redenen, maar ja, daar trekt de draagtijd van een koe zich niks van aan. Misschien maar goed ook, anders zouden die stallen misschien wel helemaal nooit klaarkomen.
Maar ik zit er nu mee wat te doen. Ik lees op internet dat de robots die ons hier elke dag geld kosten, goed zijn voor maximaal 60 koeien. Nou, hier lijkt hun het zweet al bij 40 uit te breken. Dus een overbezetting van de boxen met 10 a 15 procent gaat ook niks worden. Nou ja, ik heb al een idee in mijn hoofd. Daar zal ik in een volgende blog op ingaan. Ik hoop dat dat plannetje net zo goed gaat werken als de uitloop voor de vaarzen.