Doorgaan naar artikel

Bij melkrobots lijkt vreetruimte minder nauw te komen

Bij melkrobots lijkt vreetruimte minder nauw te komen

Bij melkrobots lijkt vreetruimte minder nauw te komen

De vreetruimte per koe is van invloed op de voeropname en melkgift. Recent, nog niet gepubliceerd Canadees onderzoek wijst erop dat het bij voerrobots minder nauw komt dan bij traditionele melksystemen. Dat betoogde gedragsonderzoeker Trevor Devries van de universiteit van Guelph tijdens een studiedag van Speerstra Feed Ingredients.

Koeien in traditionele melksystemen hebben in Canada gemiddeld 56 cm vreetbreedte beschikbaar aan het voerhek. Elke 10 centimeter meer of minder geeft een verhoging van het vetgehalte van de melk met 0,06 procent en verlaagt het celgetal met 13 procent. Onderzoek uit 2011 bij koeien op melkrobots toonde ook betere resultaten bij meer vreetbreedte. De gemiddelde vreetbreedte was in dat onderzoek 70 centimeter per koe. Elke 10 centimeter meer gaf 1,7 kg melk per dag extra en een 24 minuten extra ligduur per koe per dag.

Recent, nog niet gepubliceerd onderzoek bij koeien op melkrobots toont echter geen enkel verband tussen beschikbare vreetbreedte, melkgift en diergedrag. Het is echter volgens Devries nog te vroeg om te kunnen stellen dat vreetbreedte niet van belang is bij stallen met melkrobots. Het lijkt er volgens hem op dat krappere vreetbreedtes beter beheersbaar zijn in robotstallen met gestuurd koeverkeer, een hoge frequentie van voer aanschuiven van het voer aan het voerhek en als alleen ruwvoer aan het voerhek gegeven wordt.

Beheer
WP Admin