Doorgaan naar artikel

Britten vrezen dat de melkprijs op instorten staat

Correctie van historisch hoge melkprijs dwingt tot snelle, wekelijkse prijsaanpassingen. Landbouwschap ADHB voorziet doorzettende prijsdalingen in eerste helft van 2023.

Vrijwel alle melkverwerkers in het Verenigd Koninkrijk hebben de vergoeding voor de melk voor deze of volgende maand al flink verlaagd, soms met 5 cent per liter. ‘’Het sentiment in de wereldwijde zuivelmarkten is al enige tijd aan het verzwakken maar dat is sinds begin januari belangrijk aan het versnellen, met bijna wekelijkse verlagingen van de zuivelprijzen,” zegt Robert Craig, namens de boeren-leden directeur en vice-voorzitter van First Milk, de enige grotere Britse coöperatie van melkproducenten in het VK.

Marktbewegingen weerspiegelen

First Milk heeft de melkvergoeding voor februari in één keer verlaagd met 4 pence naar 45,69 pence, momenteel 51 cent, per liter. Die prijs is inclusief een ledenpremie en bonussen achteraf. Craig: ‘’We maken op dit moment waarschijnlijk de grootste kloof tussen de melkprijs voor de boer en de zuivelnoteringen mee. We konden tot nu toe de melkprijs gelukkig op peil houden en stabiliteit bieden door de winter heen maar we zijn niet immuun voor de marktkrachten en moeten onze prijs aanpassen om de marktbewegingen te weerspiegelen.”

Ook bij de andere grotere spelers is de melkprijs verlaagd. Bij Műller gaat het om 3 pence per liter naar 49,5 cent terwijl marktleider Arla wat de Britse tak betreft per 1 februari een verlaging heeft doorgevoerd met 2,65 pence naar het nog wel hogere niveau van 54,5 cent per liter voor conventionele melk. Hoofd agrarische zaken Richard Collins van Műller, de Britse dochter van het gelijknamige Duitse voedingsconcern, stelt ‘dat de melkprijs een periode van ongeëvenaarde verhogingen heeft doorgemaakt waarop nu haast onvermijdelijk een correctie volgt’.

Prijsverlagingen komen niet als verrassing

De prijsverlagingen komen wel als een schok maar toch niet echt als een verrassing. Ian Potter, één van de vooraanstaande zuiveldeskundigen in het VK, waarschuwde enkele weken geleden al voor een drastische daling ‘die vermoedelijk nog scherper zal uitvallen dan velen denken’. Ook voorzitter Gary Mitchell van de sectie melkveehouderij bij boerenbond NFU Scotland stelt ‘dat we weten dat de markt zich moet aanpassen. ‘’Het is een buitengewoon jaar geweest met hoge opbrengsten, wat boeren ook de kans heeft gegeven weer in hun bedrijf te investeren.”

Dalende lijn blijft voortzetten

Het landbouwschap AHDB voorziet in haar Outlook een marginale groei van de melkproductie van rond de 0,3%. Dat kan echter lager, en zelfs negatief, uitkomen als de marges verder verslechteren. ‘’De wereldwijde vraag naar zuivel zal problematisch blijven door de lage economische groei, hoewel er potentieel later in het jaar een hogere importvraag kan komen vanuit China. De binnenlandse vraag blijft echter de gevolgen ondervinden van het slechte consumenten sentiment, wat er toe zal leiden dat de afzet van alle producten lager uit zal vallen. Dat alles betekent dat de melkprijzen in de eerste helft van 2023 de dalende lijn zullen voortzetten wat mogelijk in de tweede jaarhelft wat kan afzwakken als de inflatie minder wordt en de vraag herstelt.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin