
Van een natuur- naar een LOG-gebied (6)
Maatschap Warmelink wordt verplaatst en bouwt de komende maanden een serrestal voor 190 melkkoeien. Boerderij volgt de stalbouw. Dit is deel 6: de melkrobots worden geplaatst.

Berend Jan (69), Arjan (38), Willemien (66) en Rudi (35) Warmelink hebben nu nog in Stegeren (Ov.) in maatschap een veebedrijf met 140 melkkoeien, 100 stuks jongvee, 40 hectare land. Maar de maatschap wordt 10 kilometer verplaatst naar Rheezerveen.

Het oude bedrijf werd vijf jaar geleden verkocht aan de provincie. Een dubbel gevoel. Enerzijds was er onvoldoende perspectief omdat het bedrijf in een EHS en in een Natura 2000-gebied ligt. Anderzijds heeft de familie hier een lange geschiedenis.

De bedrijfsverplaatsing van de familie Warmelink nadert zijn voltooiing. De buitenkant van de 5,5 meter hoge serrestal en de technische ruimte (op de voorgrond) is praktisch klaar. Het is de bedoeling dat de stalbouw voor de feestdagen afgerond is.

Een overzicht in de lichte 0+6-stal met twee voergangen en zes blokken, variërend van 28 tot 34 ligboxen. In de doorsteken zijn inmiddels waterbakken geplaatst. Het rondpompsysteem is aangesloten op de platenkoelers van de melk.

Hier wordt in de loods het hekwerk van de 3-wegselectiepoort gemonteerd. De koeien hebben straks drie opties: het strohok, een separatieruimte met acht boxen of het weiland.

Warmelink gaat straks 190 melkkoeien met deze drie Delaval-melkrobots melken. Die staan alle drie voorin de stal. Het koeverkeer is volledig vrij. Voor de drie robots is veel ruimte gemaakt. Een ‘plein’ van 6 bij 21 meter.

De laatste hand wordt gelegd aan een van de drie melkrobots. Hier wordt de robot nagelvast aan de vloer gemaakt. In totaal duurde het slechts twee uur voordat de robots op hun plek stonden.

De andere kant van het gelijk. Een medewerker staat in de 60 centimeter diepe put achter de melkrobot en rondt het laatste installatiewerk af.

Warmelink koos voor led-verlichting. Er hangen 19 van deze lampen in de stal. De veehouder koos voor led vanwege het heldere licht en de lage verbruikskosten. Een ander pluspunt was dat led-verlichting onder de Maatlat Duurzame Veehouderij valt.

De koeien komen straks op rubber matten met een laag zaagsel te liggen. Een keuze uit arbeidsgemak. Maar het ‘fundament’ is deze blauwe, 2 centimeter dikke vloerbedekking. Kunststof materiaal dat extra zacht is en meer welzijn geeft.

Hier wordt een deel van de vloerbedekking op maat gezaagd. Als de koeien straks op de rubber matten gaan liggen, zakken ze door deze vloerbedekking extra zacht weg.

De laatste 25 centimeter van de ligbox wordt van een rubber strook voorzien. Hier wordt dat rubber gemonteerd. Dit voorkomt dat de blauwe vloerbedekking straks gaat schuiven.

Een overzicht van de dichte, emissiearme W5-vloer met goot in het midden. Een mestkelder is er niet. De mest wordt door schuiven naar achteren geschoven. Hier wordt de vloer met een stofzuiger schoongemaakt. De stal wordt netjes opgeleverd.

De mest belandt vervolgens in kleine afstorten en wordt van daaruit in een mestbassin gepompt. Een bewuste keuze van Warmelink die anticipeert op de komst van een monovergister. Hij wil gas terugwinnen en dan is dagverse mest nodig.

In de stal staan – pal naast de doorsteken – twee krachtvoerboxen.

Ook aan koecomfort is gedacht. Er zijn in totaal vier automatische koeborstels.

Dit is de schone gang. De houten balken erboven zijn het fundament voor een strozolder. Rechts van de muur komt namelijk een strohok van 8 bij 10 meter. Door de keuze voor een strozolder is er meer arbeidsgemak.

Parallel aan de het voorste deel van de serrestal is de technische ruimte gebouwd. Hier is de stukadoor bezig met de laatste werkzaamheden. Hier komen straks onder meer een vacuümpomp, compressor, waterpompinstallatie en warmteterugwinning te staan.

De silo’s staan ook al op hun plek. Hier worden ze verankerd. In totaal zijn er vier silo’s. Twee bestemd voor krachtvoer, twee voor bijproducten zoals bijvoorbeeld soja of tarwegriesmeel. De bijproducten zal Warmelink gaan afwisselen.

De bestrating tussen de serrestal en de loods is nog niet klaar. Hier wordt de laatste hand gelegd aan de hemelwaterafvoer en de riolering.

Dit deel van het erf wordt gepeild en gemeten zodat er straks bestraat kan worden. Indien nodig haalt de kraan het teveel aan zand weg.

De werktuigenberging met ruimte voor 30 kalveren staat nog vol met dozen en ligboxen. Maar de berging oogt niettemin fraai en licht. Dat komt onder meer door de twee lichtstraten in de nok.