Doorgaan naar artikel

Tevreden over extra melkbeurt

Melkveehouders Frank Hollak melkt sinds dit voorjaar driemaal daags. Voorlopig bevalt dat goed.

Twee jaar geleden bouwden Frank en Monique Hollak een nieuwe ligboxenstal. De bouw past binnen de strategie om te groeien naar circa 130 melkkoeien. Het bedrijf zit nu rond honderd koeien en dat aantal neemt de komende tijd gestaag toe. Melkveehouder Frank Hollak: “Tot de tijd dat de stal helemaal vol staat, willen we meer melk uit de stal halen.” Op die manier is de investering over meer kilo’s melk te spreiden. Hij verwacht ongeveer 10 procent meer melk te produceren.

Gewaarschuwd door collega’s

Het melken gebeurt voortaan om vijf uur 
’s ochtends, een uur ‘s middags en negen uur 
’s avonds. De ondernemer is zich bewust van de nadelen en vooral de arbeidsorganisatie. Hij is ook door enkele collega’s gewaarschuwd. Toch verwacht hij vooralsnog geen probleem: drie of vier avondmelkingen per week worden binnenkort door een buurjongen gedaan. Ook zijn vrouw Monique neemt een aantal melkingen voor jaar rekening. Deze aanpak biedt ook voordelen, benadrukt de ondernemer. “Als de avondmelking wordt uitbesteed, heb ik na het melken in de middag geen verplichting meer.” Ook sluiten de melktijden aan bij de tijden van ontbijt en middageten met de kinderen.

Hollak is bekend met het moeilijk rond rekenen als alle uren duur ingekocht moeten worden. Maar in zijn geval verwacht hij met een lager uurloon toe te kunnen. In combinatie met eigen arbeidsinzet kan hij de arbeidskosten beperken. “In ons geval verwacht ik er wel aan te verdienen.” Wat ook meetelt, is dat Hollak met een 2 x 20 swing-over nu maar drie kwartier kwijt is aan een melkbeurt. “Als het me twee uur per melkbeurt zou kosten, had ik het niet gedaan.”

Een jaar driemaal daags melken

Voorlopig gaat hij het driemaal daags melken een jaar proberen. Bevalt het goed en is het in zijn privéleven goed in te passen, dan verwacht de melkveehouder met die werkwijze door te gaan. De ervaring ermee is nog beperkt, maar voorlopig ziet Hollak vooral voordelen. “Ook voor de gezondheid van de koeien. Ik heb de indruk dat het allemaal net wat beter loopt als ze vaker gemolken worden.”

Frank Hollak (36) heeft in Dalfsen (Ov.) een bedrijf met circa honderd melkkoeien en 36 hectare grond. Strategie: maximale hoeveelheid melk uit nieuwe stal.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin