
Maatschap Ruijter in het Noord-Hollandse Warmenhuizen bouwde een stal voor 200 melkkoeien. De 0+6+0-rijige stal is voorzien van drie MR-S1-melkrobots van Boumatic. Ook na de nieuwbouw blijven de melkveehouders weidegang toepassen.

Cees Ruijter (29) heeft in maatschap met zijn ouders Cees en Corina een melkveebedrijf met 110 melkkoeien en bijbehorend jongvee. Maatschap Ruijter heeft 75 hectare grasland, waarvan 85 procent eigendom en 15 procent pacht.

De nieuwe ligboxenstal is 38 meter breed en 66,5 meter lang. Het gebouw voor de stal is 19 meter breed en 10 meter lang. De stal biedt plaatst aan 200 melkkoeien. Cees Ruijter: “We hebben de koe centraal gezet en geprobeerd aan haar behoeftes te voldoen.”

De nieuwe stal staat op 100 meter afstand van de huidige locatie. Door een nabije nieuwbouwwijk was het niet mogelijk om daar uit te breiden. Na een traject van acht jaar en een gang naar de Raad van State werd de nieuwbouw in gang gezet aan de overzijde van de straat.

Weidegang hoort bij het bedrijf. “Het moet makkelijk inpasbaar zijn”, stelt Cees Ruijter. Het bedrijf past al twintig jaar standweiden toe. De mogelijkheid tot beweiding is in de nieuwbouw ruim tweemaal zo groot. “We weiden nu op 17 hectare, straks op 35.”

De nieuwe 0+6+0-rijige ligboxenstal is ingericht met drie MR-S1-melkrobots van Boumatic. Ruijter is de eerste melkveehouder in de provincie met dit type melkrobot. De huidige jaarproductie is 9.600 kilo, met 4,40 procent vet en 3,38 procent eiwit.

De stal van Ruijter ligt hemelsbreed op zo’n 5 kilometer afstand van de Noordzeekust. Er staat vaak een krachtige wind in het gebied en de stal staat niet in de luwte. “Ik wilde daarom geen boxrijen langs de zijgevels”, aldus Ruijter.

Dit is de voorzijde van de stal. Het voerpad loopt door. Een keuze die Ruijter maakte met het oog op de toekomst. “Als we hier ooit gebruik willen maken van een automatische voerschuif dan kan die zijn weg gemakkelijk vervolgen.”

De koeien kunnen de robot straks aan beide kanten in- en uitgaan. De arm komt achterwaarts onder de koe te hangen. “De robots zorgen voor arbeidsverlichting. Drie keer daags melken is niet alleen goed voor de koeien, het moet ook meer melk opleveren.”

Ruijter koos voor de MR-S1-melkrobots vanwege het optimale koeverkeer. “Je kan de dieren aan twee zijden separeren. Dat vraagt weinig hekwerk, waardoor de stal een open karakter houdt. Bovendien is er weinig kruisend verkeer.”

Op deze foto is goed te zien waar de koeien straks naar buiten gaan. In de zijwand van de stal is in het verlengde van de robots een ruime doorgang gemaakt.

Een deel van het werk wordt in eigen beheer gedaan. Hier installeren Cees Ruijter en zijn vriendin Marieke Schipper de ligboxen. Die zijn bedekt met de Pasturemat van Cowhouse. Deze bestaat uit drie lagen. “Diepstrooiselboxen waren geen optie. Die vind ik te arbeidsintensief.”

De staloppervlakte is zo’n 2.500 vierkante meter. Een flink deel daarvan is roostervloer: 1.100 vierkante meter.

Ruijter koos voor de emissiearme W4-welzijnsvloer. Die kost €65 per vierkante meter. De emissiewaarde is 7,1 kilo ammoniak per dierplaats per jaar (bij beweiden). De melkveehouder gaat straks werken met een mestrobot.

In de afkalfstal van 70 vierkante meter legt Jacob Noord een High Welfare-vloer van gerecycled materiaal. Het kunststof neemt geen vocht op, maar laat vocht door. Vaste mest en urine worden automatisch gescheiden. Kosten: €130 per vierkante meter.

De vloer bestaat uit drie componenten. “Je hebt geen organisch materiaal als stro of zand nodig. Dat verkleint de kans op bacteriegroei aanzienlijk”, vertelt Jacob Noord. Volledig uitmesten van de afkalfstal is niet nodig, wegscheppen van de vaste mest wel.

De keuze voor de High Welfare-vloer is recent gemaakt. Ruijter wilde eerst stro in de afkalfstal gebruiken. Deze zolder zou voor de opslag van stro dienen, maar heeft nu een andere functie. “De zolder breekt de wind en zorgt ervoor dat afkalfkoeien in de luwte staan.”

Ruijter koos voor een brede lichtstraat in de oversteeknok. Zowel het dak als de gevels van de MDV-stal zijn geïsoleerd.

Een groot raam in de topgevel zorgt mede voor een mooie uitstraling van het gebouw, zo vindt Ruijter. “We hebben zeker rekening gehouden met de omgeving.”

Er hangen twintig ledlampen in de stal. Ruijter wil geleidelijk groeien. “Een enorme groeistrategie is er niet, maar we staan zeker niet stil. We willen het met eigen vee doen en kopen geen koeien aan. Groei moet passen. Fosfaat is een beperkende factor, ook voor ons”, aldus Ruijter.

Het ruime gebouw voor de stal bevat onder meer het tanklokaal. Ruijter levert aan Cono Kaasmakers. “Zij zijn een voorstander van weidegang. Daar hebben wij geen moeite mee”, vertelt Ruijter met een glimlach.

Op de bovenverdieping van het gebouw heeft Ruijter de mogelijkheid een kantoor en ontvangstruimte in te richten.

Weidegang hoort bij het bedrijf, zo vindt Cees Ruijter. Ook nu de nieuwe stal straks in gebruik wordt genomen. “Daar was geen discussie over mogelijk”, vertelt de jonge melkveehouder, die zich niet wenst te mengen in het debat over dit thema.

“Onze nieuwe stal is een stuk lichter en ruimer en biedt meer comfort dan de oude stal. Ik verwacht dat de behoefte van de dieren om naar buiten te gaan, afneemt”, besluit Cees Ruijter.