
Aalten, Keuper bouwde 2,5 jaar geleden een nieuwe stal. Hoe zijn nu de ervaringen, wat loopt goed, wat kan beter, zijn er dingen aangepast etc. fotografie Hans Prinsen
Manfred Keuper bouwde 3 jaar geleden een serrestal met melkrobots, dichte vloer en automatisch boxvulsysteem. Melkvee100plus ging opnieuw langs.

Manfred Keuper (43) zit met zijn vrouw Jolanda (36) in vof in het Gelderse De Heurne. De vof – Keuper-Hoftijzer – heeft een veebedrijf met 82 melkkoeien, 35 stuks jongvee en 50 hectare land. Februari 2015 nam de vof een nieuwe serrestal in gebruik.

Dit is die antracietkleurige serrestal, die in totaal 125 melkkoeien kan herbergen. De stal staat echter maar voor twee derde vol. De fosfaatregelgeving raakte ook dit bedrijf.

Op de peildatum van 2 juli 2015 had Keuper meer dieren dan de huidige 83 melkkoeien en 70 stuks jongvee. Hij moest namelijk ook 8,3% korten. Keuper greep vanaf 2017 in. Eind 2016 was de veestapel met ruim 100 melkkoeien en 80 stuks jongvee het grootst.

Keuper moest vorig jaar in totaal 20 melkkoeien vervroegd afvoeren. Hij greep echter vooral in in de jongveestapel. Voorlopig komen er ook geen nieuwe dieren bij. Fosfaatrechten zijn niet aan de orde. Keuper wacht eerst af.

Nog een fraai overzicht van de serrestal die 5 bogen telt. Hier is ook goed het open stalkarakter te zien. De zijkanten staan helemaal open.

Hier is dat helemaal goed te zien. Er is volop ventilatie en licht. Keuper prijst het stalklimaat. Op warmere zomerdagen blijven koeien het liefst binnen; ‘verwend’ als ze dan zijn. Ook vorst is geen probleem. De vloer vriest dan niet aan.

Door het vele licht, de ruimte ventilatie en het goede stalklimaat nam de melkproductie een grote vlucht. In de afgelopen 3 jaar steeg die van gemiddeld 9.500 tot 11.000 kg per jaar.

Nog een overzicht in de compacte, bijna vierkante serrestal. Na 3 jaar zijn de zeilen in het dak nog steeds behoorlijk helder. In de stal is het koeverkeer vrij. Achter de voergang is een doorsteek. Zo staan alle koeien toch in één groep.

Links en rechts van de voergang staat een Boumatic-melkrobot. Wachtruimtes of separatieboxen zijn er niet. Het vrije verkeer werkt in de praktijk goed. Alleen in de eerste 3 tot 4 maanden waren er enkele ophaalkoeien. Nu gaat het melken vlot.

Dit is die doorsteek achterin de stal. Achteraf had Keuper misschien liever één rij boxen minder gehad en een bredere doorsteek. Tijdens de recente vorstperiode vroor de mest in dit deel overigens wél aan. Dat kwam vooral door de koude oostenwind.

Het melken gebeurt in 2 Boumatic-melkrobots. Keuper is er tevreden over. Het melkt snel en het zijn relatief eenvoudige, robuuste systemen met weinig tierelantijntjes. Er is alleen wat minder data beschikbaar. Het gemiddelde aantal melkingen: 2,7.

Dit jaar komt er nog wel een dubbelgripper op de robots. Dan kunnen ze direct 2 bekers meenemen voor het aansluiten. Nieuwere Boumatics zijn hier al van voorzien, maar dit model nog niet.

Alle aandachtsgroepen bevinden zich voorin de stal, voor de 2 melkrobots. Keuper kan zo eenvoudig koeien separeren.

De koeien lopen op een emissiearme W4-blokkenvloer. Deze dichte vloer heeft om de 1,20 meter een sleuf. Keuper merkt dat de koeien er goed op lopen. Ze hebben veel grip op de stroeve vloer.

Tijdens de laatste vorstperiode met koude oostenwind werd het wel een beetje een bende in de stal. De JOZ-mestrobot kon toen 4 dagen geen rondjes maken. Eerdere vorstperiodes gaven geen problemen in de stal. De oostenwind was nu de boosdoener.

Dit is die mestrobot, die ontlast wordt door een druppelsysteem die de W4-vloer nat houdt. Dat is belangrijk omdat de wind nu eenmaal vrij spel heeft in de serrestal. Het droogt hier altijd hard.

Deze mestafstort onder een drinkbak aan de achterkant van de stal is een soort ‘mestbuffer’. Hier had Keuper overigens de meeste last van vorst. De vastgevroren mest daar haalde hij zelf weg. Keuper beschermde dat staldeel vervolgens met plastic.

Keuper werkt met diepstrooisel in de boxen. De mest gaat naar een mestscheider achterin de stal.

Dit is het Cobra-boxvulsysteem dat boxen ’s nachts volautomatisch instrooit met diepstrooisel. Dat is een nagenoeg storingsvrij systeem dat Keuper ook al in de oude stal gebruikte. Hij heeft in 3 jaar tijd misschien één keer een filter vervangen.

Keuper is in de afgelopen 3 jaar wel minder vaak gaan strooien. Voorheen deed de Cobra dat 7 dagen in de week. Nu is dat 5 dagen per week. De boxen zijn meestal goed genoeg gevuld.

De koeien liggen alleen in diepstrooisel. Voorheen strooide Keuper er ook nog kalk bij. Maar dat doodde ook de goede bacteriën, merkte hij. Bovendien zaten de koeien qua uiergezondheid iets te hoog. Nu gaat dat beter.