
Melkveehouders Stan en Carola Kools hebben een nieuwe stal voor 114 koeien gebouwd. Daarbij stond eenvoudig bouwen tegen lage kosten voorop.

In Moergestel (N.-Br.) bouwen Stan en Carola Kools een nieuwe stal voor 114 koeien. De laatste hand wordt nog gelegd aan de afwerking. De ondernemers melken nu nog 60 koeien in de oude stal. Een stal met 700 vleesvarkens heeft plaatsgemaakt voor de nieuwe stal.

Kools wil dit jaar gebruiken als wenperiode voor zichzelf en de koeien. Het plan was om vanaf volgend jaar gestaag naar een volle stal te groeien. De nieuwe wetgeving rond fosfaat en grondgebondenheid maakt het groeiscenario echter onzeker.

Efficiënt en gemakkelijk werken hoeft niet duur te zijn. Kools schat de bouwkosten op rond €4.000 per plaats, inclusief robots en afwerking. Dat is gerealiseerd door onder meer het type stal (0+3), eenvoudige materialen en weglaten van een aantal onderdelen.

Ook is een aantal apparaten tweedehands gekocht, zoals de krachtvoerbox en de koeltank. Deze krachtvoerbox is nog geen jaar oud.

Een belangrijke kostenbesparing is het weglaten van de isolatie. Kools verwacht dankzij de relatief smalle stal en de grote luchtinlaat en inhoud dat het in de zomerperiode wel aangenaam blijft. Mocht het toch tegenvallen, dan wil hij alsnog grote ventilatoren plaatsen.

Ook het voerhek is eenvoudig en daardoor goedkoop. Leverancier Coppens Constructie maakt de voerhekken naar eigen ontwerp.

In de boxen liggen eenvoudige koematrassen met een toplaag van 4 millimeter. Kools koos omwille van arbeidsbesparing niet voor diepstrooisel. Ook de boxen zijn van eigen ontwerp van Coppens.

In de stal ligt de eissiearme Patent Comfort Vloer G2.2 van Swaans Beton. Rond de melkrobot ligt de variant G3. Deze vloer is, op onderlinge afstanden van 85 centimeter, voorzien van een mestspleet van 4 centimeter met emissiereductieklep.

Ondanks de besparingen voldoet de stal net aan het aantal punten voor de Maatlat Duurzame Veehouderij. Dat werd mogelijk door onder meer extra drinkruimte, een tweede koeborstel en een computergestuurd inlaatgordijn.

Ook is een strohok gemaakt van circa 3,5 x 12 meter, wat ook extra punten oplevert. In de bestaande stal is nog een tweede strohok. Dat hok telt ook mee voor de maatlat.

Voorlopig is één melkrobot in de stal geplaatst. Als de veestapel dusdanig is aangegroeid dat deze niet meer toereikend is, plaatst de veehouder een tweede. Voor die tweede robot is al een plek ingericht. Ook de logistiek in de stal is al voorbereid op een extra robot.

Rechts de nieuwe, links de oude ligboxenstal, van achteren gezien. In deze stal blijft het jongvee boven een halfjaar en de droge koeien. De kalveren staan nu nog in een aparte ruimte; op termijn willen de ondernemers alle jongvee in deze stal huisvesten.